Beethovenova 9. simfonija – cjelovečernji glazbeni doživljaj
By redakcija On 26 stu., 2016 At 11:59 AM | Categorized As LifeStyle, Naslovnica, Tech, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Beethovenova 9Orkestar Zagrebačke filharmonije sa svoja dva ovotjedna koncerta izdominirao je dvoranom Lisinski. Pod stručnim vodstvom velikana dirigiranja, Mo. Dmitrija Kitajenka izvedena su fascinatna djela dvojice ‘klasičnih majstora’ – Ludwiga von Beethovena i Dmitrija Šostakoviča.
U prvom dijelu koncerta izveden je Beethovenov Koncert za violinu, violončelo i klavir, a posjetitelji su uživali u izvedbama tri sjajna glazbenika mlađe generacije. Iz redova samog orkestra, sjajni solisti: koncertmajstor Martin Draušnik na violini i Smiljan Mrčela na violončelu te istaknuta zagrebačka pijanistica mlađe generacije Zrinka Ivančić Cikojević na klaviru, svojom virtuoznošću i umijećem sviranja nagrađeni su dugotrajnim pljeskom koji se orio iz prepune dvorane Lisinski.
Beethovenova 9U nastavku, također popraćeno dugotrajnim pljeskom, izvedeno je jedno od temljnih djela simfonijske glazbene literature – slavna Šostakovićeva 5. simfonija koja još od svoje praizvedbe ne prestaje fascinirati i duboko dirnuti slušatelje.
S koncertima Filharmonija nastavlja 9. prosinca s OFF ciklusom i Veličanstvenom Beethovenovom ‘Devetom’ na programu. Beethovenova 9. simfonija cjelovečernji je glazbeni doživljaj, a njezin 4. stavak poznatiji kao ‘Oda radosti’ snažni je simbol i poruka mira, slobode i slavljenja glazbe. Ovim koncertom Zagrebačka filharmonija proslavit će 80. rođendan i 55 godina profesionalnog rada najvećeg hrvatskog dirigenta Vladimira Kranjčevića koji će i ravnati koncertom. Ne propustite mnoštvo izvođača u izvedbi djela u koje je utkana temeljna misao Beethovenova revolucionarna duha, slobode i jednakosti.

Foto: Press

comment closed