fbpx

Nakon Berlinalea S one strane stiže u hrvatska kina

Od ožujka…

Tajnu koja se krije s one strane otkrijte u kinima od 10. ožujka

S one strane, Zrinko Ogresta– Ogresta se pobrinuo da stres koji sipi iz filma sipi s istančanošću. Njihovi pronicavi psihološki portreti vriju od pritiska, ali i ključaju od empatije. Osjetljiva je to ravnoteža, ali ključna u bavljenju uzajamnim djelovanjem neobičnih sredina i običnih ljudi – Sarah Ward, ScreenDaily.
Nastavljajući uspjeh hrvatskog filma i uvrštavanje u programe Cannesa i Venecije, dugometražni igrani film ‘S one strane’, redatelja Zrinka Ogreste, prikazan je u službenom programu jednog od najvažnijih filmskih festivala na svijetu – Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, na kojemu je 20. veljače nagrađen posebnim priznanjem žirija mreže europskih art-kina Europa Cinemas. Nakon izvrsnog odjeka kod berlinske publike i inozemnih kritičara, film stiže u hrvatska kina, a redovita kino distribucija započinje 10. ožujka.
S one straneS one strane‘ napeta je triler drama, nastala prema intrigantnom scenariju Mate Matišića i Zrinka Ogreste, a prati patronažnu sestru Vesnu koja se s djecom prije 20 godina preselila u Zagreb, bježeći od događaja koji su im gotovo uništili živote. Međutim, jedan telefonski poziv promijenit će sve, a na površinu će isplivati tajna koju je Vesna godinama čuvala.
Riječ je o filmu snažne dramaturške strukture i opipljive atmosfere, punom tajanstvenosti i suptilnih nagovještaja. Zahvaljujući razrađenim karakterima i upečatljivim glumačkim ostvarenjima S one strane lakoćom zaokuplja pozornost te vješto prenosi emociju na gledatelja. Glavne uloge tumače Ksenija Marinković i Lazar Ristovski, dok se u ostalima pojavljuju Tihana Lazović, Robert Budak, Toni Šestan, Tena Jeić Gajski, Vinko Kraljević, Marija Tadić, Alen Liverić i drugi.
S one strane sedmi je cjelovečernji igrani film Zrinka Ogreste, jednog od najnagrađivanijih hrvatskih filmskih redatelja, poznatog kao autora intimističko-psihološke orijentacije i rafiniranog filmskog stila. Nakon što su njegovi prethodni filmovi (Krhotine, Isprani, Crvena prašina, Tu, Iza stakla, Projekcije) prikazivani i nagrađivani na uglednim svjetskim festivalima poput onih u Veneciji, Karlovym Varyma ili Londonu i bili nagrađivani Kristalnim globusom (Tu), nominacijom za Europsku filmsku nagradu (Krhotine) ili nagradom Prix Italia (Isprani), izbor njegovog novog filma u službeni program Berlinalea novi je uspjeh u osobitom stvaralačkom nizu Zrinka Ogreste.
– Ogresta je oduvijek bio i vizualno kreativan i temeljit filmski autor (kao u svojim najpoznatijim filmovima, ‘Tu’ i ‘Iza stakla’), ali razina pozornosti koju u ovome filmu posvećuje likovima i priči, zajedno s koscenaristom i skladateljem Matom Matišićem, rijetko se susreće, ne samo u filmovima s Balkana. Da je tema drukčija, ovo bi lako mogla biti skandinavska drama – Vladan Petković, Cineeuropa.

Foto: Press