fbpx

Dan crvenih haljina za hrabre žene

Dan crvenih haljina

Javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina četvrtu godinu zaredom podiže svijest javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, uzrocima, čimbenicima rizika i posljedicama te teške bolesti.

Dan crvenih haljina

Akcija završava u petak 4. veljače, svečanim obilježavanjem na kojem će zvijezde večeri biti žene koje su preboljele moždani udar.

Dan crvenih haljina

Dvije Katarine, Ana, Ivana, Mirjana i Ester – hrabre žene koje svojim pričama o borbi s moždanim udarom upozoravaju javnost u petak će se po prvi puta okušati u ulozi manekenki.

Dan crvenih haljina

Crvene kreacije za njih su dizajnirali domaći dizajneri koji se spremno uključili u akciju: Ana Maria Ricov, Kristina Burja, Iva Karačić, Tin Brišar i Snježana Mehun, Diana Viljevac te Marija i Vesna Milković.

– Iskreno se divim svim ženama koje sudjeluju u akciji Dan crvenih haljina i snažno nadahnjuju javnost svojim pričama. Katarina Čadež je odabrana da bude moja manekenka i uživala sam stvarajući kreaciju za nju jer je tako optimistična i vedra osoba.

Moždani udar pogađa svaku petu ženu i zato je iznimno važno da se svi uključimo u ovu akciju i pokušamo raditi na ovome što je najvažnije – prevenciji – kaže dizajnerica Iva Karačić.

Dan crvenih haljina odvija se u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora – Hrvatskog neurološkog društva, pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz podršku Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na potrebu promjene načina života.

Pravilnom prevencijom i promjenom načina života može se spriječiti čak 80% moždanih udara, a glavni čimbenici rizika na koje možemo utjecati su krvni tlak, šećerna bolest, povišene masnoće, pretilost, fizička neaktivnost, pušenje i alkohol.

Dan crvenih haljina

Svečano obilježavanje održat će se pod voditeljskom palicom Joška Lokasa, a kao glazbeni gosti nastupi će duo Hojsak&Novosel, Sandi Cenov i grupa Gelato Sisters.

Događaj Dan crvenih haljina će se moći pratiti uživo na Facebook stranici, a na društvenim mrežama akciju prati hashtag #nosicrveno koji poziva sve da u petak 4. veljače odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Foto: Press zebrakom – Zvonimir Ferina i privatni arhiv dizajnera