fbpx

Diana – sedam dana koji su potresli svijet

Zagreb…

Dvodijelni dokumentarni film Diana – sedam dana koji su potresli svijet

DianaPovodom 22. obljetnice pogibije princeze Diane, Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazat će dvodijelni dokumentarni film Diana – sedam dana koji su potresli svijet. Prvi dio filma na rasporedu je u subotu, 24. kolovoza na Drugom programu (HRT-HTV2) u 20.05 sati, a drugi, također na HTV2 na rasporedu je 31. kolovoza u 20.05 sati.
Film Diana – sedam dana koji su potresli svijet daje pogled u dramatičan tjedan koji je prethodio pogrebu princeze, vrijeme kad je budućnost monarhije bila upitna.
DianaU 3 ujutro 31. kolovoza 1997. princeza Diana proglašena je mrtvom nakon tragične i kontroverzne automobilske nesreće. Javnost je istog trenutka obuzela neviđena tuga. Otkazani su sportski događaji, tisuće ljudi nahrupile su u London želeći odati poštovanje, a ispred Kensingtonske palače nikao je cvjetni tepih dug 15 metara.
Usred tog javnog izljeva boli kraljevska obitelj odlučila je ostati daleko od očiju javnosti, na obiteljskom imanju u Balmoralu. Nisu spustili zastavu na pola koplja u Buckinghamskoj palači i nisu se pojavili danima. Kako je napetost rasla, odnos britanske monarhije i javnosti dugoročno je pao na niske grane.
Dvodijelni dokumentarni film otkriva napete pripreme i pregovore dok su se monarhija i njihovi savjetnici borili da zaštite princa Williama i Harryja, umire javnost te isplaniraju medijski popraćen pogreb u Westminsterskoj opatiji.
O tim danima govore: Dianino osoblje, najviši savjetnici Downing Streeta, novinari, stručnjaci i pripadnici javnosti.

Foto: Press