fbpx

Divlji dvorci: Sjećanje na nekadašnje stanare – kraljeve, lordove i vitezove

HRT…

Dokumentarna serija ‘Divlji dvorci’ u trajanju od pet epizoda

Divlji dvorciHrvatska radiotelevizija od danas, 31. siječnja 2019. godine na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 16.45 sati započinje s prikazivanjem nove dokumentarne serije ‘Divlji dvorci‘ u trajanju od pet epizoda.
Ova zanimljiva putopisna serija gledatelje HRT-a vodi na putovanje Europom koja je prepuna različitih dvoraca; i dok jedni liče na dvorce iz bajke drugi su građeni kao utvrde koje su svojim bivšim stanarima pružale sigurno utočište.
Sjećanje na nekadašnje stanare – kraljeve, lordove i vitezove – izblijedjelo je, ali njihovi dvorci još uvijek stoje. Oni nisu samo podsjetnik na slavnu prošlost, već i dom brojnih biljnih i životinjskih vrsta te predstavljaju jedinstveno stanište i ekosustav.
Divlji dvorciMeđu ostalim, vidjet ćemo dvorac Alhambra u Španjolskoj, koji okružuje gorje Sierra Nevada i koji je svojevrstan simbol pustinjske oaze, dvorac Heidelberg smješten u jednoj od najvećih šuma Njemačke, Odenwaldu, te najveći špiljski dvorac u Europi – dvorac Predjama.
Okruženi netaknutom prirodom, ovi dvorci imaju bogatu povijest koja obiluje raznim pričama, poput one da je njemački kralj koji je cijeli život gradio svoj dvorac iz snova – dvorac Neuschwanstein – umro pod misterioznim okolnostima koje nisu razjašnjene do današnjih dana. Ili one o usponu i progonu katara između 12. i 14. stoljeća čija je sudbina bila neraskidivo vezana uz dvorac Carcassonne na jugu Francuske.
Svaki dvorac ima svoju priču, a danas oni predstavljaju jedinstvene ekosustave koji obiluju brojnim europskim biljnim i životinjskim vrstama.
U prvoj epizodi vidjet ćemo dvorac Heidelberg, smješten duboko u ruralnoj unutrašnjosti Njemačke i star preko 500 godina. Nekoć je bio prvo sveučilište u zemlji, a danas je sastavni dio ekosustava koji ga okružuje.
Seriju Divlji dvorci je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: Press