fbpx

Predstava Glava lava osvojila nagradu Orlando

Nagrada Orlando predstavi Glava lava za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 72. Igara

Dobitnike nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 72. Dubrovačkih ljetnih igara, ali i Grand prix Orlando, objavila je Hrvatska radiotelevizija danas, 25. kolovoza na svečanosti dodjele nagrada koja se održala u Kazalištu Marina Držića u Dubrovniku.

Nina Obuljen Korzinek

Grand Prix, nagradu za osobiti umjetnički doprinos cjelokupnom programu Dubrovačkih ljetnih igara dodijeljen je Folklornom ansamblu Linđo dok su nagrade Orlando za najbolja dramska, odnosno glazbena ostvarenja na ovogodišnjem programu Dubrovačkih ljetnih igara dodijeljene predstavi Glava lava i ruskoj sopranistici Juliji Ležnjevoj.

Glava

Nakon što je odgledao sve predstave dramskog programa 72. Dubrovačkih ljetnih igara Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za dramu u sastavu: Perica Martinović – predsjednica, te Petra Jelača i Srđana Šimunović – članice, većinom glasova je odlučio dodijeliti predstavi Glava lava Ivana Salečića, u režiji Aide Bukvić, adaptaciji Marijane Fumić i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla.

Orlando

U odnosu na roman Ivana Salečića Glava lava mnogo je dionica predstave promijenjeno i nadopisano, vidno u dosluhu s glumcima koji su stvarali vlastita lica u suradnji s redateljicom i autoricom adaptacije.

Ta je sinergija u cjelini predstave vidljiva i dosljedno provedena. Naglasak na zbivanjima iz prošlosti, odabir dramaturgije filmskog tipa i istog takvog ritma, stalna isprepletenost lica iz sadašnjosti s onima iz prošlosti osnovne su karakteristike adaptacije i režije.

Surovo i poprilično tmurno osjećanje života kojima roman odiše autorica adaptacije i redateljica uspjele su prebaciti u realizam, u tijek zbivanja koji je dovoljno sadržajan i dramatičan da drži pažnju publike dva sata bez pauze u potpunoj koncentraciji, a opet dovoljno redateljski i dramaturški odmjeren da ne gubi osnovnu nit- naglasak na vezi prošlosti i sadašnjosti, na njihovom simultanom postojanju. Odabir lokacije nije samo funkcionalan nego je i ambijentalno točan: izmaknuto mjesto u Gradu s pogledom na sam Grad.

Glavni razlog odabira cjeline predstave je niz vrlo uspjelih glumačkih kreacija. Amar Bukvić siguran je i uvjerljiv u ulozi pripovjedača Ivana Salečića; dobro se snalazi u mreži stalno novih pustolovina. Zahtjevna je pozicija pripovjedača koji je jedna vrsta scenskog koordinatora zbivanja, a da njegovo lice nije uvijek prisutno u svim događanjima. Maro Martinović dostojanstveno i odmjereno igra Gundulića kroz lice i naličje, slojevito utjelovivši roditeljsku toplinu, očinsku zabrinutost, odmjerenost vlastelina, nesigurnost pjesnika.

Velik je doprinos Mara Martinovića cjelini predstave kao jezičnog savjetnika. On je cjelokupni tekst adaptacije jezično locirao i akcentirao, s obzirom na barokno i suvremeno vrijeme radnje. Jadranka Đokić u dvostrukoj je ulozi Gundulićeve žene Nike i Salečićeve djevojke Laime jedno od ponajboljih ostvarenja u ansamblu; s lakoćom prelazi iz jednog u drugo dijametralno suprotno lice s puno originalnosti, kreativnosti i odmjerenosti.

Gundulićeva domaćica Luce povjerena je uvijek izvrsnoj Doris Šarić Kukuljici; zapažena je bila naročito Gloria Dubelj kao zlostavljana i silovana sluškinja Kate, te Veronika Mach u ulozi djevojčice, Gundulićeve kćeri Džive. Izvrsnu minijaturu kreirao je Dražen Šivak kao Salečićev prijatelj Šeh, bez primjesa pretjerivanja ili naginjanja karikaturi dok je energičnost, uvjerljivost i sraslost sa suvremenim dubrovačkim govorom pokazala Iva Kraljević kao Vanja. Branimir Vidić Flika u svojoj je prepoznatljivoj maniri vrlo duhovito prikazao meštra Nikšu, dok su Romano Nikolić i Marin Klišmanić utjelovili braću Gundulić: problematičnog nasilnika Šiška i u ratu poludjeloga Mata.

Uspješna adaptacija, vješta i nenametljiva režija, odličan glumački ansambl, ambijentalni odabir igrališta ispod Minčete s pogledom na Grad koji se tematizira razlozi su zbog kojih je Ocjenjivački sud za dramu većinom glasova odlučio dodijeliti nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu Igara autorskom timu i glumačkom ansamblu predstave Glava lava.

Foto: Press – Marin Frka