fbpx

Godišnja doba u divljini: Priroda se sprema na promjenu

Dokumentarni film Godišnja doba u divljini od utorka na HTV2

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 12. siječnja 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 16.45 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Godišnja doba u divljini.

Godisnja doba

Prvi dio dokumentarnog filma Godišnja doba u divljini nosi naslov Proljeće. Kad se jedan kraj planeta budi iz zimskoga sna, drugi se smiruje nakon burnog ljeta. Priroda se sprema na promjenu. Zrak više ne štipa od hladnoće. Za mnoge životinje ovo je kraj dugog razdoblja odmora. Tromost i zimski san dva su najdomišljatija trika prirode koji omogućuju životinjama prilagodbu na vremenske prilike i smanjenje zaliha hrane i energije. Svisci se probijaju kroz zadnji snijeg, pospane žabe izvode prve, oprezne pokrete, a smeđi medvjedi imaju proljetno čišćenje i uklanjaju granje koje je popadalo na ulaz u njihove jazbine kako bi oslobodili izlaz za mlado i staro. Proljeće je velik skok natrag u život i pravo vrijeme za dolazak na svijet novog naraštaja.

Godišnja doba

Drugi dio dokumentarnog filma Godišnja doba u divljini nosi naslov Jesen i na rasporedu je u srijedu, 13. siječnja u istom terminu. Indijansko ljeto u Kanadi, Moijigari u Japanu i europski Zlatni listopadski dani prelijepim bojama prelijevaju prirodu koja je na rubu promjene. To su zadnji izboji šarenila prije dugog razdoblja sivila.

Godisnja doba

Većina sisavaca prežderava se hranom koje je sve manje i talože salo koje će im pomoći da prežive zimske mjesece koje će provesti spavajući u svojim jazbinama. Ali kako znaju da je zima završila i da je vrijeme za buđenje?

Godisnja doba

Topljenje snijega, dah proljeća, ljetno sunce i mračni dani… svijet se mijenja, ali priroda je osmislila domišljate metode kako da preživi i buja u svakom godišnjem dobu.

Foto: Press