fbpx

Gospodari vode: Plaćanje takse – onemogućavanje pristupu vodi

Na TV…

U sklopu ciklusa Mijenjamo svijet – Gospodari vode

Gospodari vodeHrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 29. travnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20.05 sati u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prikazat će zanimljiv dokumentarni film Gospodari vode.
Film Gospodari vode analizira monopolizaciju svjetskih zaliha vode. Goldman Sachs, HSBC, UBS, Allianz, Deutsche Bank, BNP, investicijski fondovi i hedge fondovi ubacuju se u biznis s vodom koju smo već počeli nazivati plavim zlatom.
Gospodari vodeAko gledamo na Zemlju kao na golemi prirodni rezervoar, manje od 1% njezinih zaliha čini tekuća slatka voda, koja se može izravno rabiti u poljoprivredi, industriji i koju čovjek može piti.
Ovaj mali postotak postao je novi eldorado za ulagače 21. stoljeća. Sve najveće zvijezde Wall Streeta okrenule su se tvrtkama koje djeluju na području vode. Mapiraju rezervate na svim kontinentima kako bi analizirali omjer između troškova i dobiti i pokušavaju steći vlasništvo nad ledenjacima, jezerima ili podzemnim vodama.
Ovaj dokumentarni film stoga želi ukazati na opasnost kojoj se ljudi i vlade izlažu kada dopuste financijašima da se domognu tako vitalnog resursa kao što je voda.
Prvi put ćemo analizirati i kritizirati invaziju ovih novih igrača na sektor vode. A oni nisu industrijalci, nego se vode drugim kriterijima kao što su profitabilnost, dividende i špekulacije. Ovaj ideološki stav datira iz 80-ih i danas se primjenjuje i na područje koja je prije bila pošteđeno toga.
Posljedice ovog procesa mogle bi biti zastrašujuće te nametnuti plaćanje takse što bi nekim narodima onemogućilo pristup vodi. On bi bio rezerviran za bogatija društva ili za društva koja su obdarena prirodnim resursima. To bi se moglo odraziti i na poljoprivredu, kao što već vidimo da se događa u Australiji, gdje neki poljoprivrednici odustaju od obrađivanja zemlje.

Foto: Press