fbpx

Grčki otoci: Odiseja s Bettany Hughes

Grčki otoci

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 17. ožujka 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 15 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Grčki otoci: Odiseja s Bettany Hughes.

Grčki otoci

Odisej, epski junak, bio je legendarni ratnik čije je lukavstvo Grcima omogućilo pobjedu u Trojanskom ratu. Nakon pobjede, otisnuo se na putovanje preko mora prema rodnoj Itaci, na kojem je trebao prijeći 900 milja – opisuje nam Homer. Bilo je to opasno putovanje.

Grčki otoci

Oduljilo se, zahvaljujući brodolomima, čudnim čudovištima i privlačnosti fantastičnih žena i mitskih bića. Putovanje koje je trebalo trajati nekoliko tjedana potrajalo je deset dugih godina. Odisejeva je priča toliko nevjerojatna da i sama riječ Odiseja – što znači epsko putovanje – potječe od njegova imena.

Inspirirana Odisejom, Bettany Hughes u seriji Grčki otoci poduzima vlastito epsko putovanje od istočne Grčke do Itake, Odisejeva otočnog doma. Ploveći morem, traži istinu koja se skriva iza grčkih mitova i legendi. Uz pomoć arheoloških timova koji otkrivaju grčke tajne, obilazeći kultna nalazišta i uranjanjem u kulturu svakog pojedinog otoka, pokazat će nam kako taj drevni svijet i dalje živi i nadahnjuje generacije ljudi.

Grčki otoci

Bettany otkriva svoja omiljena mjesta u Grčkoj diljem Sredozemlja, u zemlji i na moru njoj osobito dragima već više od 30 godina. Na svojoj nevjerojatnoj Odiseji prijeći će 1700 milja, istražit će 22 povijesna nalazišta na 13 različitih otoka i poluotoka, jedrit će na 27 različitih plovila, od ribarskih brodica do luksuznih jahti, a doživjet će i dvije oluje na moru, pa čak i potres.

Foto: Press