fbpx

16-godišnja Helena Vuković postala svjetska prvakinja

Čile…

Helena Vuković– Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla. Nevjerojatan osjećaj! Sad se idem dobro odmoriti – uz osmijeh je rekla zlatna Helena Vuković.
16-godišnja judašica Hrvatska judašica Helena Vuković (preko 70 kg) postala je svjetska prvakinja na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Čileu i sa zlatom oko vrata se vraća u domovinu.
Svjetsko kadetsko prvenstvo u Čileu za Hrvatsku je završilo na najbolji mogući način. Posljednjeg dana pojedinačnog dijela natjecanja Helena Vuković je osvojila zlatnu medalju u kategoriji preko 70 kg. Tako se nastavio niz hrvatskih uspjeha na svjetskoj pozornici te smo nakon dvije europske prvakinje (Ana Viktorija Puljiz i Lara Cvjetko), dobili i svjetsku prvakinju u kadetskoj konkurenciji.
U prvom kolu Helena je bila slobodna, da bi u prvom nastupu ipponom pred kraj borbe svladala Hannu (BAH). U četvrtfinalu je išla na Lin (TPE), koju je svladala u ‘zlatnom bodu’ wazarijem nakon više od pet minuta borbe.
Helena VukovićPolufinale je za protivnicu donijelo Rollwage (GER), koju je Vuković bacila na ippon lijepom uchi matom u drugoj minuti borbe. I tada slijedi finale u kojoj je protivnica bila europska kadetska prvakinja i pobjednica olimpijade mladih Somkhishvili. U ‘produžetak’ se ušlo s po dvije kazne obje judašice, a onda je Vuković slavila wazarijem vrijednim svjetskog zlata!
Filip Miljević (preko 90 kg) je izgubio od Schreibera (GER) u prvom nastupu, a Anđela Violić (do 70 kg) nakon pobjede protiv Liu (USA), nije uspjela protiv Galandi (GER).
Ana Viktorija Puljiz (do 44 kg) je izgubila ipponom u prvom nastupu od Arraes (BRA). Lara Cvjetko (do 57 kg) je ipponom protiv Wright (AUS) ušla u četvrtfinale, ali je u polufinale ipak prošla Kropska (POL) wazarijem u “zlatnom bodu”. U repasažu od Lare je bila bolja Fusco (ITA) i ipponom otišla u borbu za broncu koju je i osvojila.

Foto: Press – IJF Marina Mayorova