fbpx

HND se ograđuje od poteza Ive Anzulović

Zagreb…

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti;

Centar za zaštitu slobode izražavanja, Iva Anzulović– Hrvatsko novinarsko društvo ograđuje se od poteza Ive Anzulović, koja je 8. kolovoza 2018. izlila kantu fekalija pred zgradu Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, a zatim istu radnju ponovila 21. kolovoza 2018. pred zgradom Vlade Republike Hrvatske.
U priopćenju koje je poslala javnosti tim povodom, pozvala se na imena preminulih velikana naše struke, Jasne Babić, Predraga Lucića i Siniše Glavaševića, koji su bili novinari koji su se u svom profesionalnom djelovanju služili isključivo snagom pera, argumentima i novinarstvom. Prolijevanje fekalija u njihovo ime HND smatra nedoličnim i želi jasno poručiti da, iako je Iva Anzulović članica Hrvatskog novinarskog društva, spomenutu je akciju učinila isključivo po vlastitom nahođenju i u vlastitoj režiji, te HND kao profesionalna udruga s tim nema nikakve veze.
Izlijevanje fekalija na institucije ili osobe nije novinarstvo, te je potpuno pogrešno na bilo koji način takvu akciju dovoditi u vezu s novinarskom profesijom. Novinar je osoba koja poštuje profesionalnu etiku i pravila struke – piše u priopćenje HND-a kojeg za Izvršni odbor HND-a potpisuje Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Foto: Press arhiva