fbpx

Kratki igrani filmovi renomiranih domaćih autora

Na HTV-u 3 – filmovi renomiranih domaćih autora

Od ponedjeljka 7. ožujka, svakoga ponedjeljka sve do lipnja na Trećem programu Hrvatske televizije (HRT-HTV3) u 20.10 sati gledatelji će moći uživati u kratkim igranim filmovima renomiranih domaćih autora.

filmovi

Filmovi će se emitirati u okviru emisije “Kratko o kratkom“. Tako će gledatelji do lipnja moći vidjeti 15 emisija i u njima čak 30 filmova renomiranih filmaša.

Svi filmovi u emisiji “Kratko o kratkom” su kratkometražni, igrani i što je najvažnije uspješni. Projekt je nastao u programskom odjelu Drama Hrvatske televizije u želji da se kratki igrani filmovi populariziraju i učine dostupnijima.

Koncept je takav da nakon prikazanih filmova u emisiji “Kratko o kratkom” slijede kratki razgovori. Scenarist i voditelj je filmski kritičar Hrvoje Pukšec, a njegovi gosti su autori, glumci i producenti kratkih filmova. Emisija je dovoljno dugačka da ljubitelji kratkih igranih filmova i svi znatiželjni pogledaju čak dva filma i upoznaju njihove autore. Odabrani filmovi proizvedeni su tijekom posljednjih desetak godina, obišli su brojne festivale u Hrvatskoj i inozemstvu i osvojili značajne filmske nagrade.

Scenarist i voditelj emisije je Hrvoje Pukšec, redatelj Ivan Mokrović, a urednica Jelena Milošević.

Donosimo nekoliko naslova kratkih igranih filmova u kojima će gledatelji moći uživati svakoga ponedjeljka na HTV3.

U ponedjeljak 24. ožujka na rasporedu su filmovi „Poklon predsjednika Nixona” i „Zvir”. Riječ je o dvije sjajne komedije, nakon kojih u emisiji „Kratko o kratkom” slijedi razgovor s dvojicom redatelja, Igorom Šeregijem i Miroslavom Sikavicom.

„Poklon predsjednika Nixona” prati događaj s početka 1970-ih. Stipe i Peđa, obavještajci Jugoslavenske narodne armije, dobivaju poseban zadatak: pobrinuti se da poklon predsjednika SAD-a Richarda Nixona stigne do jugoslavenskog predsjednika Tita. Da stvar bude složenija, poklon je živo biće. Odnosno, bilo je živo. Redatelj filma je Igor Šeregi.

U filmu „Zvir” lakomisleno prihvaćen građevinski posao u apartmanskom naselju na obali pretvara se u komplikaciju za bagerista iz zaleđa koji, da bi sačuvao očinski autoritet te odradio legalan ali prljav posao, mora ukloniti neželjena svjedoka.

Kratkometražni igrani film Zvir premijerno je prikazan 2016. godine u prestižnom programu Quinzaine des Réalisateurs Filmskog festivala u Cannesu i nagrađen posebnim priznanjem ocjenjivačkog suda. Film je prikazan na više od četrdeset eminentnih međunarodnih filmskih festivala na kojima je osvojio sedam nagrada. Redatelj je Miroslav Sikavica.

U ponedjeljak 21. ožujka gledatelji će moći vidjeti filmove „Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” i „Zvjerka”. Riječ je o igranim filmovima Sanje Milardović i Daine Oniunas Pusić. O majkama i kćerima, režiji, produkciji i ostalim izazovima Hrvoje Pukšec razgovarat će s redateljicom filma „Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” Sanjom Milardović i Mirtom Puhlovski, producenticom filma „Zvjerka”.

U filmu „Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” Zrinka dolazi u Rijeku obaviti location scouting za film. Boravi kod svoje majke Tanje čije ponašanje nije uobičajeno. U želji da sazna što se događa s majkom, Zrinka je povede u obilazak lokacija.

Tanjin emotivni ispad dovodi do promjene uloga između majke i kćeri. Redateljica filma je Sanja Milardović.

Film „Zvjerka” prati priču stogodišnjakinje Nade i njezine 75-godišnje kćeri Vere. One imaju napet, ali uhodan odnos. Djetinjasta Vera brine se za svoju nijemu i nemoćnu, ponekad okrutnu majku. Jedne večeri u Nadinu sobu uleti šišmiš i nađe utočište ispod njena kreveta.

Prisutnost životinje vraća starici izgubljenu snagu. Redateljica je Daina Oniunas Pusić.

Budite uz HTV3 svakoga ponedjeljka u 20.10 sati i uživajte u odličnim domaćim kratkometražnim igranim filmovima!

Foto: Press HRT – filmovi domaćih autora