fbpx

Jacques Houdek: Ovo nije tipična ljubavna balada, nego svojevrsna himna

Zagreb…

Eurovizijsku pjesmu My friend Jacques Houdek izvest će u dvjema ulogama i na dvama jezicima potpuno samostalno

Jacques Houdek– Ovim konceptom u kojemu pjevam duet sam sa sobom pomirio sam dva potpuno suprotna glazbena stila, pomirio dva jezika, koji su za mene jednako glazbeno lijepi, te spojio dva nespojiva svijeta. Pjevam sam i to budi znatiželju, a oni koji su to dosad uočili pitaju me kako je to uopće izvedivo – ističe Jacques Houdek te pojašnjava:
– Željelo se postići to da imamo pjesmu u kojoj sam jedini izvođač, a da istodobno imamo prisutna dva karaktera: visoki i duboki glas, pop i operu, engleski i talijanski. Time smo se koncepcijski savršeno uklopili u poruku slavljenja različitosti, što je geslo i krilatica Eurovizije ove godine.
Jacques HoudekPjesmu My friend, kojom će Jacques Houdek predstavljati Republiku Hrvatsku na ovogodišnjemu 62. natjecanju za pjesmu Eurovizije 11. svibnja u ukrajinskome glavnom gradu Kijevu, u cijelosti izvodi Jacques Houdek u dvjema ulogama i na dvama različitim jezicima. Videozapis pjesme, u samo tjedan dana nakon njezina predstavljanja, pregledan je više od milijun puta i stalno je u vrhu posjećenosti na Youtubeu. Nekoliko dana nakon predstavljanja bio je i prvi, a u popratnu kampanju #beMyfriend uključuju se ljudi iz cijeloga svijeta na vrlo originalne načine.
Ovogodišnje je natjecanje privuklo i rekordan broj država sudionica. Moći će se pratiti nastup predstavnika čak 43 države.
– To nije kao nekoć, kad se natjecalo dvadesetak država. Dvije su poluzavršnice, pa se već ulazak u završnu večer može smatrati iznimnim uspjehom – kaže Jacques Houdek i dodaje:
Jacques Houdek– Bilo mi je važno napraviti pjesmu koja će biti drukčija, i tematski i izvedbeno, te sam se odlučio za svojevrsnu himnu. Dakle, ne za tipičnu ljubavnu baladu, nego za pjesmu koja nosi opću poruku u kojoj se svatko može pronaći. Pjesma je to koja slavi čudo života i trenutak prijateljstva, ali i prijatelja kao odabrane obitelji, osnovne potpore u životu.
Produkcijski tim koji potpisuje glazbu za pjesmu My friend čine Jacques Houdek, Siniša Reljić i Tony Malm, autori su teksta Jacques Houdek, Ines Prajo, Arijana Kunštek i Fabrizio Laucella, a poruku su pjesme vrhunski dočarali glazbenici Antun Stašić na violini i Neven Šverko na violončelu. Videozapis je režirao Dario Lepoglavec, tekst su u videozapisu ispisale Deniss Grgić i Annamarija Gržetić, a Jacquesov je crtež izradila Deniss Grgić. Fotografije sa snimanja, koje se nalaze u privitku ovomu priopćenju, posebno su razveselile Jacquesa Houdeka jer su bile iznenađenje njegova tima.
Kampanja #beMyfriend, kojoj je svrha širiti ljubav i zajedništvo stvarajući pozitivno prijateljsko ozračje, traje i dalje. Dosad su je prepoznale i poduprle velike estradne zvijezde i brojne poznate osobe iz javnoga života, pa su tako svoje fotografije i poruke potpore Jacquesu Houdeku objavili Rade Šerbedžija, Nina Badrić, Kaliopi, Lana Jurčević, Karmela Vukov Colić, Endi, Nina Kraljić, Vanda Winter, Dalal, Ivana Marić, Bojan Jambrošić, Marija Šestić, Siniša Kovačić, Dalibor Petko, Mia Dimšić, Damir Kedžo, Novi fosili, Željko Bebek i brojni drugi.
Gledatelji Hrvatske televizije i slušatelji Hrvatskoga radija nastup Jacquesa Houdeka na velikoj eurovizijskoj pozornici moći će pratiti u drugoj poluzavršnoj večeri koja će se održati 11. svibnja, a u slučaju ulaska u završnicu natjecanja nastupit će i dva dana nakon toga, 13. svibnja.
Sve tri eurovizijske večeri moći će se pratiti uživo na Prvome programu Hrvatske televizije, Drugome programu Hrvatskoga radija te s pomoću multimedijske usluge HRTi. Očekuje se da će ovogodišnji spektakl u kijevskoj areni pratiti 11 000 gledatelja te više od 200 milijuna televizijskih gledatelja.

Foto: Scena.hr, Press arhiva