fbpx

7. travnja na TV: Japan – Pretpostavka krivnje?

Mijenjamo svijet – Japan: Pretpostavka krivnje?

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 7. travnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.05 sati u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet prikazat će dokumentarni film Japan: Pretpostavka krivnje?

Japan

Francuska ekipa dobila je iznimno dopuštenje za snimanje u dvama japanskim zatvorima kako bi provjerili jesu li optužbe da je zatvorski sustav nehuman istinite. Zapanjilo ih ono što su vidjeli. Zatvorenici marširaju do radnih mjesta vezani užetom. Ne smiju gledati čuvare u oči. Izvan slobodnog vremena mora vladati apsolutna tišina.

Japan

Razgovarati smiju jedino ako su prethodno dobili dopuštenje. S osumnjičenima u pritvoru postupa se tako da veoma često priznaju zločine koje uopće nisu počinili. Tako je bilo i s muškarcem koji je proveo 46 godina čekajući izvršenje smrtne kazne. Napokon je prije šest godina pušten na slobodu, no bio je već slomljen čovjek.

Film pokušava objasniti zašto se država koja slijedi stroga načela ravnoteže i reda odlučila za takav represivni sustav. Može li se njime objasniti činjenica da Japan ima najnižu stopu kriminala u svijetu?

Foto: Press