fbpx

Dokumentarni film – Joanna Lumley: Mačkoljupka

Dvodijelni film Joanna Lumley: Mačkoljupka

Hrvatska radiotelevizija u utorak, 27. travnja 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 20.05 sati prikazat će dvodijelni dokumentarni film Joanna Lumley: Mačkoljupka.

Joanna Lumley

Ljubiteljica životinja Joanna Lumley pretvara se u mačju detektivku kako bi istražila jedinstven, neobičan odnos koji imamo s našim kućnim ljubimcem broj jedan. Kako je uopće došlo do tog nevjerojatnog odnosa? Zašto mačka u nama budi tako proturječne emocije? Kamo ide ljudsko-mačji odnos?

Joanna Lumley

Na početku Joanna objašnjava svoju opčinjenost tim divnim, nedokučivim stvorenjima i svoj 18-godišnji odnos sa svojim voljenim prijateljem mačkom Beejem, koji je u međuvremenu uginuo.

Zatim kreće na putovanje kako bi proučila podvojene osjećaje koje mačke stoljećima pobuđuju u nama: najprije se nalazi s ljubiteljima mačaka na mačjoj izložbi i s mnogim od gotovo stotinu mačjih pasmina. Potom odlazi u Ypres u Belgiji kako bi se pridružila uzbuđenju i šarenilu najvećeg svjetskog mačjeg festivala.

No, ta svečanost ima mračnu stranu: zapravo je riječ o spomenu na srednjovjekovnu praksu mučenja i ubijanja mačaka osumnjičenih za vještičarenje! Srećom, danas s vrha gradskog zvonika bacaju samo mačke-igračke.

Kako bi otkrila gdje je sve to počelo, Joanna Lumley putuje u Egipat. U Kairu, gradu gdje, zahvaljujući muslimanskoj tradiciji, mačke obožavaju i hrane, ali ih puštaju da slobodno lutaju, susreće bezbroj uličnih mačaka.

Foto: Press