fbpx

Karla Prodan došla na korak do bronce u Rusiji

Prodan došla do borbe za brončanu medalju

Zadnji Grand Slam turnir uoči Svjetskog prvenstva održao se u Rusiji. U Kazanu je nastupilo pet hrvatskih judoka, a najbolji nastup upisala je Karla Prodan (do 78 kg), koja je došla do borbe za brončanu medalju.

Prodan

Uspješan Zagreb European Open, čiju snimku možete pogledati na HTV 2 u nedjelju 9. svibnja u 17:30 sati, nadogradila je Karla Prodan (do 78 kg) na Grand Slamu Kazan. U Rusiji je Splićanka bila na korak do pete medalje s IJF World Toura, ali je izgubila u polufinalu, a zatim i u borbi za broncu od njemačkih judašica. Prodan je tako na dobar način najavila Svjetsko prvenstvu (Budimpešta, 6. do 13. lipnja), posljednji turnir u olimpijskim kvalifikacijama.

Počelo je teško i zahtjevno za Karlu, koja je na početku za protivnicu imala Berger. Kada je Prodan bacila Belgijanku u 2. minuti borbe, činilo se da je gotovo i da ipponom hrvatska judašica prolazi dalje. Međutim, suci su procijenili da je bio wazari, Berger se vratila wazarijem na ulasku u posljednju minutu i odvela borbu u golden score. Tamo je Prodan iskoristila priliku u 4. minuti golden scorea i ipponom prošla dalje.

Protiv Ruskinje Babinceve potpuno drugačija priča. Karlu kao da je naljutila kazna zbog izbjegavanja borbe, 20 sekundi nakon čega je bacila Ruskinju na ippon i prošla u polufinale. Tamo je Njemica Wagner nametnula svoj ritam, kroz prve četiri minute natjerala Prodan na dvije kazne, a kada je u golden scoreu naša judašica ušla u dvije dobre situacije činilo se kao da momentum okreće. Međutim, Wagner je iskoristila priliku i ipponom prošla u finalu, a Prodan poslala u borbu za broncu.

Još jedna Njemica, Luise Malzahn, 12. na svijetu, stajala je kao završna prepreka na putu do postolja. Petak nije bio dan za borbu s Njemicama te je osam godina starija judašica wazarijem u posljednjoj minuti došla do bronce, a Karla završila nastup u Kazanu na petom mjestu.

U Rusiji su još nastupili Barbara Matić (do 70 kg), Dominik Družeta (do 81 kg), Ivana Maranić (preko 78 kg) te Zlatko Kumrić (do 100 kg). Svi su upisali poraze u prvim nastupima, a najveće iznenađenje, barem na papiru je bio poraz Matić od Nizozemke Jager. Međutim, Nizozemka je došla sve do borbe za broncu i tamo namučila Japanku Arai, a najbolja hrvatska judašica se vraća nakon preboljele korone i treba joj još vremena za povratak u punu formu.

Foto: Press