fbpx

Lagana jela koja smo jedva dočekali: Orzotto od sipe, Ceviche…

Gastro…

CevicheMediteranska prehrana ovih je dana najbolja gastro preporuka. Iako je ljeto pri kraju energetski unos potrebno je dobro balansirati i obratiti pažnju na sezonske namirnice. Upravo zato poznata malostonska obitelj Šare preporučuje četiri jela koja će nam dati svježinu, dobar energetski unos, ali i šarenilom namirnica oduševiti naše bližnje.
Ceviche je jelo koje porijeklo vuče iz Latinske Amerike. U Peruu je ono nacionalno jelo. U restoranima Bota Šare pripremaju ga s osobnim štihom. Gof je izvrstan u kombinaciji s kozicama, a začinjen poznatom malostonskom soli i maslinovim uljem daje posebnu čar nepcima. Upravo je sve povrće u ovoj obitelji iz vlastitog uzgoja. Danas se rijetko u moru uvezenog može pronaći onaj pravi dalmatinski okus povrća. Morska salata uvijek je dobar izbor za predjelo ili pak međuobrok. Ovaj mix zelene salate, rikule, kapara i maslina uz dodatak avokada savršen je obrok za ljetne dane i visoko je među preporukama nutricionista.
Orzotto od sipeOrzotto od sipe specijalitet je Bote, a vrlo ga je lako napraviti u vlastitom domu. Ovo jelo koje dolazi iz Sjeverne Italije, odnosno Venecije, popularno je i u Hrvatskoj. Ječam je visokovrijedna namirnica koja u spoju sa sipom, bijelim vinom i češnjakom daje savršen ljetni obrok. Riblja jela u Bota restoranima u Zagrebu, Split i Dubrovniku na visokoj su cijeni. Veliku pažnju treba posvetiti porijeklu i svježini ribe koju pripremamo. Za ovaj obrok preporuka je i nešto drugačija srdela. One u tempuri nisu svakodnevna pojava, no servirane uz sezonsko povrće odličan su izbor i lagane su za pripremu.
Ova lagano probavljiva hrana trebala bi nam biti svakodnevno na jelovniku u danima kada tijelo još uvijek gubi puno tekućine. Što više boja na tanjuru to će naš obrok biti zdraviji. Kasno ljeto idealno je vrijeme za brojne kombinacije sljubljivanja morskih plodova i povrća koja će našem tijelu pružiti užitak i zdravlje.

Foto: Press – Filip Popović