fbpx

Premijerno: Na rubu pameti prema klasiku Miroslava Krleže

Na rubu pameti u izvedbi Kristijana Petelina

U petak 19. studenog 2021. godine u Studiju EXIT u Gundulićevoj 37/1, u suradnji sa zagrebačkom Akademijom dramske umjetnosti, premijerno će biti izvedena monodrama Na rubu pameti u izvedbi Kristijana Petelina nastala prema klasiku Miroslava Krleže objavljenom 1938. godine.

Na rubu pameti

Predstava Na rubu pameti je prvi puta bila izvedena u travnju 2021. kao diplomski ispit iz Scenskog govora pod mentorstvom red. prof. art. Tomislava Rališa.

Radnja monodrame Na rubu pameti vrti se oko junaka romana kojemu Miroslav Krleža nije dao ime, već ga je odlučio oslovljavati „doktorom”, kojemu se život počinje urušavati nakon što prvi put odluči izgovoriti ono što zaista misli te, prilikom večere, svog poslodavca nazove kriminalcem i moralno bolesnim čovjekom.

Ljudska je glupost mračna snaga pod nama, to je kaotična sila pratvari pod nama koju ljudi još nisu svladali, ali koju će nadvladati ipak, izvan svake sumnje, a u tome i leži značenje ljudskog napretka: stepen pojedinih civilizacija stoji u obratnom omjeru sa stepe-nom ljudske gluposti.

(…)

Glupost je sama u sebe zaljubljena i njeno je samoljublje bezgranično.

(…)

Glupost je sestra mraka, glupost bi htjela da dvonožca ponovo vrati svojim četveronožnim rođacima u prirodi, glupost ne da čovjeku da otputuje na zvijezde, kao što mu sila teže ne da da leti.

Prva reprizna izvedba može se pogledati u subotu 20. studenog u 19.00 sati u sklopu manifestacije NOĆ KAZALIŠTA kada će cijena ulaznice iznositi 40,00 kn.

Iduće izvedbe na rasporedu su u petak 26. i subotu 27. studenog u Studiju EXIT u 19.00.

Ulaznice su dostupne online na www.ulaznice.hr, na blagajni Teatra EXIT te sat vremena prije izvedbe na blagajni Studija EXIT.

Na rubu pameti
Tekst: Miroslav Krleža
Izvodi: Kristijan Petelin
Mentor na projektu: red. prof. art. Tomislav Rališ
Predstava je nastala u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti
Premijera: petak 19. studenog u 19.00 u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1)
Prva izvedba: subota 20. studenog u 19.00 u Studiju EXIT (Gundulićeva 37/1) – NOĆ KAZALIŠTA
Reprize: petak 26. i subota 27. studenog u 19.00 u Studiju EXIT

Foto: Press