fbpx

Film: (Ne)prijatelji – Donald Trump i Vladimir Putin

Iduće srijede na HRT-u (Ne)prijatelji – Putin i Trump

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 28. listopada 2020. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u udarnom terminu od 21.05 sati prikazuje dokumentarni film (Ne)prijatelji – Putin i Trump. Donald Trump i Vladimir Putin dva su predsjednika s jednom zadaćom: žele da njihove zemlje ponovno postanu velike.
Dokumentarni film (Ne)prijatelji – Putin i Trump prati ključne trenutke u rusko-američkim odnosima posljednjih nekoliko godina, posebno od trenutka kada se Donald Trump 2015. pojavio na globalnoj političkoj pozornici. Trump je 9. studenog 2016. neočekivano osvojio Bijelu kuću. Moskva je priželjkivala da će pobijediti omraženu demokratsku kandidatkinju Hillary Clinton. No nakon samo nekoliko mjeseci u Rusiji je nakon početke euforije došlo do otriježnjenja. Odnos dviju zemalja nije bio tako loš još od kraja Hladnog rata.

Donald Trump

Nad Trumpovim je mandatom i odnosom s predsjednikom Putinom dvije godine visio Damoklov mač takozvane “ruske afere”, kao i istrage koju je vodio posebni istražitelj Robert Mueller. Za što su ga optuživali? Da je Rusija utjecala na američku izbornu kampanju 2016. Da postoji urota protiv SAD-a. Trump je u ožujku 2019., nakon objavljivanja Muellerova izvještaja, proglasio da je oslobođen svih optužbi: nisu postojali nikakvi dokazi o ilegalnim dogovorima između Trumpova izbornog stožera i Rusije.
No priči ovdje nije kraj. Nad Trumpovim mandatom neprestano se nadvija sjena “impeachmenta”, odnosno opoziva s mjesta predsjednika. Kako će se sada nastaviti rusko-američki odnosi? Što još Moskva može ponuditi u Trumpovu svijetu spektakla, biznisa i sankcija? I kakve su Putinove ambicije kada je riječ o povratku Rusije na mjesto svjetske velesile?

Foto: Press