Novi susjedi – u tijeku je snimanje treće sezone serijala
By redakcija On 2 ruj., 2019 At 02:38 PM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Zagreb…

Novi susjediNakon što su se sastali u Barceloni protekloga mjeseca, koproducenti serijala i projekta ‘Novi susjedi‘ nastavili su snimanja diljem Europe, a među njima predvodi ekipa HRT-a na čelu s Danielom Draštatom kao izvršnom urednicom i koscenaristicom, producenticom Anom Šaronjom te redateljem i scenaristom Nebojšom Slijepčevićem.
– Novi susjedi su iz dvije sezone dokumentarne koprodukcijske serije prerasli u međunarodni project koji sada okuplja i četiri jake organizacije civilnog društva. Okosnicu projekta čini EBU, odnosno devet koprodukcijskih partnera i dokumentarni serijal na kojem radimo, a na kojem sam, treću godinu za redom, zajedno s kolegom Fransom Jennekensom iz Nizozemske, izvršna producentica. Sve se financira iz EU fonda za azil I migracije pa sve javne televizije dobivaju produkcijski novac direktno iz EBU-a. Više o projektu možete saznati na newneighbours.eu – rekla je Daniela Draštata.
Pred Draštatom je uzbudljiv nastavak godine, naime 24. rujna na Prix Italia sudjeluje na velikom panelu pod nazivom ” “Celebrating Cultural Diversity in a Global Media World”- upravo s projektom ‘New Neighbours’.
Iako svaki brodacster priča vlastitu nacionalnu priču, zbirno je riječ o serijalu, pojasnila je Daniela Draštata:
– Domaćin ovog sastanka u Barceloni – RTVE okupio je nas 20 članova iz 9 broadcastera – RTBF Belgium, HRT Croatia, ČTV Czech Republic, NTR The Netherlands, DW Germany, RAI Italy, RTP Portugal, RTV SLO Slovenia and RTVE Spain – kako bi prikazali prve snimljene materijale te razmijenili iskustva ne bi li poboljšali svoje projekte.
‘Kolekcija’ pruža jedinstveni pogled na sustav integracije u Europi, predrasude, strahove, ali i humanost. Serijal pokazuje – što znači biti uistinu susjed. Čini se kako je najlakše ostati u svom ‘mjehuriću’, i to ‘sigurnom mjehuriću’ bez ikakve interakcije, ne obazirući se na to tko ti jest susjed. Smatram da postoji niz razloga zašto je dobro i važno znati pokraj koga živite – od osjećaja sigurnosti do mira I dobrog raspoloženja. A ako su vam susjedi iz udaljenih kultura, to je možda I važnije. Velika je privilegija surađivati s toliko talentiranih filmaša I to entuzijasta iz čitave Europe, koji koriste zajednički filmski jezik i hrabro otvaraju teške teme.’
Izvršni producent iz Nizozemske Frans Jennekens dodaje:
– Vjerujem kako ovih 9 dokumentarnih priča – prikazuje unikatnu priču o Europi koja se mijenja, od prvobitnog pogleda građana iz njihove svakodnevice koji osjećaju po prvi put u životu da na njih utječe – ”novi susjed”, drugačiji u religiji, kulturi, mišljenjima. Kompliciran proces integracije, prihvaćanja i suživota, na filmski način prikazuje mikrokozmos ‘običnih ljudi iz običnih kuća i običnih ulica’ – I takav pogled unutra nadam se da će gledatelji prepoznat
Pred njima su 2 tjedna snimanja, a zatim montaža, kako bi početkom listopada na finalnom koprodukcijskom sastanku u Potsdamu imali finalni screening serijala. Christel Goossens, project- menadžerica ‘Novih susjeda’ pojašnjava:
– Ovi su dokumentarci srce projekta koji nastaje iz EU sredstava ‘Novi susjedi’, a nose ga naši partneri I civilne udruge te organizacije. Nadamo se I vjerujemo kako će iz ovih priča I projekta razviti diskusija I rastvoriti problematika vezana uz pitanja integracije I prihvaćanja različitosti.
Serijal ‘Novi susjedi’ priča je o Europi danas. Od pitoresknog sicilijanskog mjesta Sutere u kojemu su izbjeglice pronašle novi način života do Berlina u čijemu prestižnom kvartu lokalni pubovi veoma sramežljivo otvaraju vrata novim susjedima Ili Barcelone gdje migrant čine velik udio u stanovništvu, a jedna se pakistanska zajednica udomaćila izgradivši vlastitu džamiju, pa sve do slovenskog sela u kojemu tri obitelji iz Sirije – mijenjaju svakodnevicu na veliko. HRT-ova ekipa film snima u zagrebačkim Gajnicama.
Premijera trećeg serijala, a time i HRT-ova filma, očekuje se u listopadu 2019. u Nizozemskoj, nakon čega putuje u svih 9 europskih zemalja.
Film nastaje u Odjelu obrazovanje i znanost Hrvatske radiotelevizije, rukovoditelja Zvonka Božinovića.
Podsjetimo, HRT-ov film iz prve sezone serijala pod nazivom “Dragi susjedi” premijerno je prikazan na Festivalu tolerancije, potom na Prix Europi u Berlinu, a nagrađen je za najbolji dokumentarni film na Murter film festivalu.

Foto: Press

comment closed