fbpx

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Wiener Musikverein…

Ivana Kocelj, Novogodišnji koncert– S najvećim uzbuđenjem i očekivanjima pratit ćemo, ipak, nastup tridesetpetogodišnjega Gustava Dudamela za dirigentskim pultom Bečke filharmonije, najmlađega maestra u povijesti koji je dobio prigodu ravnati tim jedinstvenim glazbenim događajem – ističe urednica i komentatorica televizijskoga prijenosa Ivana Kocelj.
Prvoga dana 2017. Hrvatska radiotelevizija daruje svim svojim korisnicima prijenos tradicionalnoga Novogodišnjega koncerta Bečkih filharmoničara. Prijenos počinje u 11.15 sati na Prvome programu Hrvatske televizije i na Trećemu programu Hrvatskoga radija, a moći će se pratiti i s pomoću multimedijske usluge HRTi. Jedinstveni je koncert Bečkih filharmoničara na novogodišnje jutro u zlatnoj dvorani Musikvereina tradicija od koje ne odustaje ni Beč ni 50 milijuna ljudi u devedeset država širom svijeta.
Bečka filharmonija i ovoga nas puta vodi u očaravajući glazbeni svijet koji odiše vedrinom, zabavom, zaboravom, nadom i nostalgijom za nekim minulim vremenima. Svijet je to koji su stvorili članovi dinastije Strauss: Joseph, Eduard, Johann mlađi i Johann stariji. Uz valcere, polke i koračnice iz njihove skladateljske radionice na programu su ulomci iz opereta Franza Lehara, Franza von Suppea, Carla Ziehrera i Otta Nicolaia.

Novogodišnji koncert

Nezaobilazni su bisevi i ove godine Radetzkyjeva koračnica i Na lijepom plavom Dunavu, remek-djelo od čijega je nastanka prošlo točno stoljeće i pol. Jubilej valcera nad valcerima obilježit će se u prijenosu ulomcima iz arhive ORF-a koji će nas podsjetiti na izvedbe ovoga plesa na novogodišnjim koncertima tijekom povijesti.
Kao i tijekom nekoliko posljednjih godina dvoranu će ukrasiti austrijski cvjećari, a baletne točke potpisuje koreografski Renato Zanella, dugogodišnji umjetnički direktor Bečkoga državnog baleta, koji je odlučio nekoliko segemenata izvesti uživo u Musikvereinu.
Gustavo Dudamel, sin trombonista i profesorice pjevanja, rodom iz Venezuele, glazbenu je naobrazbu stekao u okviru vizionarskoga projekta El sisteme zahvaljujući kojemu je od sredine sedamdesetih godina do danas odgojeno više od pola milijuna glazbenika.
Novogodišnji koncertUz glazbeno umijeće El sistema promiče i angažman u pitanju unapređenja društva, borbe protiv kriminala, ovisnosti i siromaštva nudeći mladim naraštajima mogućnost izbora boljega života.
– Najuspješniji glazbenik koji je potekao iz projekta El sisteme iskoristit će prigodu u okviru novogodišnjega projekta promicati svjetonazor koji El sistema promiče. S članovima Bečke filharmonije posjetit će Superar, besplatnu glazbenu školu za približno 900 djece u dobi od 9 do 16 godina smještene u najsiromašnijoj bečkoj četvrti. Vodit će probu orkestra Superar i na kraju djecu koja pripadaju najrazličitijim etničkim skupinama, među kojima su i nedavno pristigli sirijski izbjeglice, ugostiti na pokusu bečkoga novogodišnjeg koncerta. Uputit će time poruku u koju maestro Dudamel iskreno vjeruje da je glazba snaga koja ujedinjuje, nadahnjuje i čini svijet boljim mjestom – otkrila nam je Ivana Kocelj.
Urednica je i komentatorica televizijskoga prijenosa Novogodišnjega koncerta Bečkih filharmoničara Ivana Kocelj. Urednica je radijskoga prijenosa Zrinka Matić, a komentatorica Jagoda Martinčević.

Foto: Press – Novogodišnji koncert