fbpx

Orijent-ekspres: Vlak koji ispisuje stranice povijesti

Na Prvom programu HTV-a Orijent-ekspres

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 3. listopada 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.45 sati prikazat će dokumentarni film Orijent-ekspres: Vlak koji ispisuje stranice povijesti.

Orijent

Prijeći put od Pariza do Istanbula za tek nešto više od osamdeset sati i to samo jednim prijevoznim sredstvom bilo je potkraj 19. stoljeća nezamislivo. No Belgijac Georges Nagelmackers svojom je vizijom Orijent-ekspresa unio korjenite promjene u svijet putovanja.

Orijent

Dokumentarni film Orijent-ekspres: Vlak koji ispisuje stranice povijesti iz ciklusa Terra X pod kreće u potragu za izvornim lokomotivama u Budimpeštu, Beč i Nürnberg, kao i za jedinim vagon-restoranom od tikovine koji je još u voznom stanju.

U ovom 60-minutnom filmu povjesničari tumače koliko je Georges Nagelmackers svojim projektom pridonio razumijevanju među narodima, i to u doba zatvorenih granica u Europi, nepovjerenja među vladama i birokratskih zapreka. Prva vožnja 1883. od pariškog Istočnoga kolodvora (Gare de l’Est) prema Istanbulu tvori okvirnu radnju filma.

Ta je vožnja bila nagovještaj prave revolucije putovanja. Nagelmackers je uveo mrežu noćnih vlakova koja je prvi put međusobno povezala europske metropole, i to na tada potpuno nov način.

Uz udobna spavaća kola i vagon-restorane posjećivanje stranih zemalja postalo je privlačno, što je bilo posve drukčije od dotadašnjeg putovanja tegobno polaganim poštanskim kočijama, uz bezbroj graničnih kontrola. Mnogo priča oblikuje sliku legendarnog Orijent-ekspresa.

U njegovim su se vagonima sklapali poslovi i vodili politički pregovori. Vlak je u više navrata i napadnut. No ni na jednoj njegovoj vožnji ipak se nikad nije dogodila jedna stvar – ubojstvo, kako ga je opisala Agatha Christie.

Foto: Press