fbpx

‘Područje bez signala’ – osvojila posebno priznanje

‘Područje bez signala’ – Serija koju jednako vole i TV gledatelji i festivali

Nakon osvajanja pet Srca Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu osvojila je posebno priznanje HRT-ova serija ‘Područje bez signala’ na festivalu Serial Killer koji se održao  od 20. do 25. rujna u češkom Brnu

HRT-ova serija ‘Područje bez signala’ / ‘The Last Socialist Artefact’ autora Ankice Jurić Tilić i Dalibora Matanića osvojila je posebno priznanje na festivalu Serial Killer koji se održao od 20. do 25. rujna u češkom Brnu. Serija je prikazana u glavnom natjecateljskom programu uz još pet serija iz središnje i istočne Europe. ‘Područje bez signala’ prošloga je mjeseca osvojilo Srce Sarajeva kao Najbolja dramska serija u regiji uz još četiri Srca Sarajeva – za režiju, scenarij, glavnu mušku i sporednu žensku ulogu.

Trailer serije:

Svoj festivalski put serija je počela prije godinu dana u programu International Panorama na prestižnom festivalu Series Mania u francuskom Lilleu gdje je nagrađena za najbolju seriju, a osvojila je i Nagradu publike na 6. Seriencamp festivalu u Münchenu.

Premijerno prikazana na Hrvatskoj radioteleviziji u zimu 2021./2022., serija se temelji na istoimenom romanu Roberta Perišića (Sandorf, 2015.), režirao ju je Dalibor Matanić, producentica je Ankica Jurić Tilić, a glumački ansambl predvode Rene Bitorajac, Krešimir Mikić, Jovana Stojiljković, Tihana Lazović, Goran Bogdan, Izudin Bajrović, Lana Barić i Slavko Štimac.

Priča je to o dvojici Zagrepčana koji dolaze u od sviju zaboravljen gradić s ciljem da ožive propalu tvornicu, kako bi za misterioznog naručitelja proizveli turbinu kakva se već odavno ne proizvodi. Serija je nastala u produkciji zagrebačke Kinorame u partnerstvu sa slovenskom produkcijskom kućom Perfo, srpskom Sense Production i finskom Citizen Jane. Najvećim je dijelom financirana od strane Hrvatske radiotelevizije.

Prava su unaprijed osigurali slovenski Voyo i Radiotelevizija Srbije. Razvoj su podržali Kreativna Europa i HAVC koji je podršku dao ih kroz program poticaja, a projekt je u fazi razvoja bio predstavljen na međunarodnim sajmovima Cinelink Drama u Sarajevu i Series Mania u Parizu.

Foto: Press – Madison.hr/Milivoj Đilas