fbpx

Poštanskim brodom po južnim morima

Dokumentarni film Poštanskim brodom po južnim morima

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 9. veljače 2022. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 15.00 sati počinje s prikazivanjem dvodijelnog dokumentarnog filma Poštanskim brodom po južnim morima: Od Tahitija do Markižanskog otočja.

brodom

Golema prostranstva Tihog oceana prekrivaju čak trećinu našeg planeta. U njemu, ispod i iznad površine, žive brojne životinjske i biljne vrste.

brodom

Stanovnici Polinezije žive na otocima ovog oceana već tisuću godina te su nekoć bili najbrojnija pomorska nacija na svijetu. S poštovanjem, i od milja, mora nazivaju svojom majkom i temeljem života. Ali kako dolaze do osnovnih potrepština ako žive u takvoj izolaciji, usred golemog oceana?

Većina se dobara prevozi brodom, kao što je Aranui koji plovi do najudaljenijeg kutka Polinezije – Markižanskog otočja. Svaka dva tjedna Aranui kreće na putovanje ne bi li otočanima donio sve što im je za život potrebno: hranu, bicikle, kozmetičke proizvode, knjige i slatkiše.

U drugom dijelu filma Poštanskim brodom po južnim morima nakon tjedan dana plovidbe beskrajnim plavetnilom Tihog oceana, Aranui pristaje u sjevernom dijelu arhipelaga gdje imamo priliku vidjeti divlje konje.

Na susjednom otoku prošetat ćemo strmom obalom te na Aranui ukrcati plodove mjesne žetve. Nakon toga, otplovit ćemo do Rangiroe i zaroniti u veličanstveni svijet podmorja. Putovanje završavamo na Bora Bori, dragulju Tihog oceana.

Foto: Press HRT – Poštanskim brodom po južnim morima