fbpx

HNK Zagreb poziva sve građane: Festival Ljetne večeri

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, potaknuto prošlogodišnjim pozitivnim iskustvima tijekom održavanja programa HNK u vašem kvartu započinje s Festivalom Ljetne večeri HNK u Zagrebu koji će se održavati ispred kazališta na Trgu Republike Hrvatske od 29. svibnja sve do 3. srpnja.

Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu bit će otvoren 29. svibnja svečanim koncertom koji počinje u 20.10 sati u povodu Dana državnosti i Dana grada Zagreba. Umjetnički program uživo prenosit će Hrvatska radiotelevizija.

Ljetne večeri

U uvodnoj riječi intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč istaknula je kako se neke stvari u kazalištu pomno osmišljavaju dok se druge jednostavno događaju. A kako je kazalište ogledalo stvarnosti, Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu, spletom svih okolnosti se tijekom pandemije naprosto dogodio.

– Pozornica ispred kazališta nikada ne bi bila u planu da nije bilo lockdowna i virusa COVID 1. Programi ispred kazališta na koje su pozvani svi građani, postat će i dio redovnog programa HNK u Zagrebu – rekla je Dubravka Vrgoč.

Ljetne večeri

Novi ravnatelj Opere Giorgio Surian govorio je o umjetničkom programu Ljetnih večeri s naglaskom na mlade operne pjevače koji će obogatiti glazbene večere kratkim izvedbama poznatih opera poput Seviljskog brijača, Figarovog pira i Ljubavnog napitka. Bit će to odličan način da prepoznamo mlade operne talente, istaknuo je.

– Plesni dio programa bazirat će se na klasičnom baletu i ulomcima najljepših bijelih baleta poput Labuđeg jezera. Publika će imati priliku i ekskluzivno vidjeti ulomke iz nove baletne premijere Giselle u koreografiji renomirana baletnog umjetnika i zvijezde pariškog Baleta Joséa Carlosa Martíneza koja je u planu iduće sezone. Program ćemo započeti koprodukcijom našeg kazališta s Francuskim institutom i Baletom Preljocaj koja se temelji na ulomcima najpoznatijih predstava Baleta Preljocaj. Baletne večeri sadržavat će i kratke svakodnevne vježbe kojima ćemo prikazati kako naši plesači započinju dan – rekao je ravnatelj Baleta Leonard Jakovina.

A kako bi proslavio ove godine 100 godina svojega postajanja i isto toliko godina francusko-hrvatskih kulturnih razmjena, Francuski institut u Hrvatskoj u koprodukciji s Baletom Preljocaj u Francuskoj i HNK-om u Zagrebu te uz podršku hrvatskog Ministarstva kulture i medija i Turističke zajednice grada Zagreba, osmislio je izniman program suradnje u području suvremenog plesa obrazložio je Thomas Schnabel ataše za kulturu i ravnatelj Francuskog instituta u Zagrebu.

– Raznolik program priprema i Drama zagrebačkog HNK koja će u suradnji sa Sajmom knjiga u Puli San(j)am knjige uprizoriti dva performansa koji će biti izvedeni u Puli i ispred kazališta u Zagrebu. Poezijom se Drama intenzivno bavila cijelu sezonu te je ona postala i svojevrsni naš zaštitni znak. U tematskim dijelovima večeri izvest ćemo poeziju suvremenih hrvatskih pjesnikinja a održat ćemo i večer slavenskih pjesnika dok ćemo jedan program posebno posvetiti pjesnikinjama Božici Jelušić i Ireni Vrkljan – objasnio je ravnatelj Drame Ivica Buljan.

– Na Festival Ljetne večeri HNK u Zagrebu koji započinje svečanim programom u subotu 29. svibnja u 20.10 sati povodom Dana državnosti i Dana grada Zagreba te završava 3. srpnja u 20 sati programom Arsenal ljetne noći pozvani su svi građani, turisti i posjetitelji iz cijele Hrvatske. Umjetnički program na otvorenome ispred kazališta posveta je i dar za sve sadašnje i buduće posjetitelje zagrebačkog HNK – pozivaju iz HNK Zagreb.

Foto: Press – Mara Bratoš