fbpx

Premijera koncerta Ansambla LADO

Premijera koncerta Ansambla LADO – “Odjeci vremena”

Ansambl LADO oduševio publiku godišnjim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO oduševio je zagrebačku publiku, nastupivši s premijernim programom “Odjeci vremena”. Radi se o svečanom godišnjem plesnom koncertu, kojeg je LADO izveo 12. i 13. studenog pred punim Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Koncertom je Ansambl LADO obilježio pune 73 godine od osnivanja, u sklopu kojeg su na sceni izvedene najljepše i najpoznatije koreografije i napjevi hrvatske tradicijske umjetnosti.

Koncert “Odjeci vremena” predstavlja svojevrstan iskorak u repertoaru Ansambla LADO. Segmente koncerta režijski je oblikovao naš renomirani filmski i kazališni redatelj, Bobo Jelčić, dok je majstor rasvjete australsko-malezijski producent Govin Ruben, poznat po brojnim internacionalnim projektima, posebice na Off-Broadwayu.

Tema ovogodišnjeg koncerta Ansambla LADO zaštićena su nematerijalna kulturna dobra, po kojima je Hrvatska svjetski fenomen, što dodatno obvezuje LADO u njegovoj misiji očuvanja i prezentiranja baštinjenih glazbeno-scenskih fenomena.

Kada je o hrvatskoj nematerijalnoj kulturnoj baštini na UNESCO-ovim listama riječ, publika je u ova dva dana izvedbi tako čula međimursku popevku, arhaično ojkanje i starinski bećarac Slavonije te je uživala u dvoglasju tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja, klapskoj pjesmi, godišnjem proljetnom ophodu Zvončara s područja Kastavštine, Slavonskim kraljicama, Vrličkom kolu…

Koreografija Krčki tanac, Zvonimira Ljevakovića, osim umjetničke jedinstvenosti, publici je predstavila i repliku ženske narodne nošnje kotige. Repertoar Ansambla LADO sustavno se proširuje, što je dokazao i ovaj koncert, pa je publika mogla uživati u novim djelima i izvedbama – Slavonskom šokačkom kolu, Laganom bećarcu iz Brodskog Posavlja, napjevu “Jur večernjica” gori iz Cavtata te orcanju iz Ravnih kotara, koje su umjetnici Lada izveli i interpretirali po uzoru na pjevanje pučkih pjevača iz Polače.

Ovim koncertom su se od profesionalnih izvedbi s Ladom oprostili umjetnici solisti, Adrijana Mamula i Željko Lukačin, koji su predanim radom i scenskom izvrsnošću ostavili neizbrisiv trag generacijama koje dolaze u Lado. Nakon dvije izvedbe u prepunom HNK u Zagrebu, “Odjeci vremena” svoj put nastavili su 14. studenog u Varaždinu i 16. studenog u Petrinji. Ulaznice za koncert u Varaždinu dostupne su preko službene stranice kazališta, dok su ulaznice za koncert u Petrinji besplatne, uz prethodno preuzimanje.

Na radost publike, dodan je još jedan datum za svečani godišnji plesni koncert Ansambla LADO “Odjeci vremena” i to 29. studenog 2022. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u 19 sati i 30 minuta. Ulaznice su dostupne putem službene stranice dvorane i preko sustava Ulaznice.hr.

Foto: Petra Slobodnjak