fbpx

Predstavljen projekt protiv vršnjačkog nasilja #naNAJjače

Zagreb…

protiv nasilja– GK Žar ptica se problemom vršnjačkog nasilja bavi tijekom cijele sezone, radom na premijernoj predstavi Ako kažeš, gotov si! na kojoj su surđivali psiholozi i djeca iz Odbora mladih Poliklinike za zaštitu djecu i mlade. Sada se #naNAJjače u projekt uključuje i jubilarni 20. međunarodni NAJ NAJ, NAJ festival. Priča o važnosti borbe protiv vršnjačkog nasilja, u proteklih 5 mjeseci izišla je iz okvira kazališne predstave i našeg kazališta. S velikim interesom za projekt su se uključile državne i gradske institucije, gospodarske tvrtke, osnovne škole, dječja kazališta diljem Hrvatske, mediji i poznate javne osoba koji su nas podržali video porukama, a neki od njih pomoći će i svojim aktivizmom na društvenim mrežama, kako bi pojačali osviještenost javnosti na ovaj veliki društveni problem. Svi zajedno udružili smo se u veliki projekt #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja s ciljem da glasno progovorimo o ovom velikom društvenom problemu, jer svako četvrto dijete u hrvatskim školama trpi neki oblik nasilja, i da senzibiliziramo javnost i sve institucije koje se bave djecom kako bismo zajednički pomogli onima koji školske dane provode u začaranom krugu nasilja – riječi su moderatora konferencije i voditeljice projekta Milanke Čolović.
protiv vršnjačkog nasiljaDanas je u Zagrebu održana press konferencija GK Žar ptica u povodu predstavljanja projekta protiv vršnjačkog nasilja i jubilarnog 20. Naj, naj, naj festivala.
– Kazalište, pogotovo ono dječje, mora imati značajno mjesto u društvenoj zajednici i dijeliti odgovornost u odgoju i svim izazovima koje nosi djetinjstvo. GK Žar ptica, stoga, sezonu 2019./20. posvećuje borbi protiv vršnjačkog nasilja. Sve je počelo postavljanjem na repertoar društveno angažirane predstave Ako kažeš gotov si! Dine Vukelić i u režiji Krešimira Dolenčića oko problema mladih s vršnjačkim nasiljem, a preraslo je u jedan sveobuhvatan projekt. Tako je i ovogodišnje posebno, jubilarno izdanje međunarodnog Naj, naj, naj festivala (26.2.-1.3.), sastavni dio ovog velikog projekta Sve predstave bit će donatorskog karaktera, u nekoliko termina održat će se i radionice za djecu i roditelje koje će voditi psiholozi s Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba. Sav prihod od ulaznica ide projektima protiv vršnjačkog nasilja u šest osnovnih škola diljem Hrvatske.( iz Gospića, Kamenice, Županje, Gline, Zadra i Metkovića). Siguran sam da će kroz Naj, naj festival koji se u proteklih 19 godina pozicionirao se kao nezaobilazno mjesto na karti kulturnih manifestacija za djecu projekt protiv nasilja #naNAJjače zazvoniti. Kad slavimo veliku obljetnicu Festivala osvrnimo se i na brojke koje potkrepljuju dosadašnji uspjeh festivala – djeca Zagreba do sada su pogledala 272 festivalske predstave od kojih je 61 bila iz ino-zemstva (iz Japana, Jakutske, Rusije, Južne Koreje, Španjolske, Litve, Izraela, Finske, Belgije, Francuske, Danske, Nizozemske, Italije, Srbije, Mađarske, Slovenije, Rumunjske, Bugarske, Austrije, Gruzije, Ugande…) Brojke kažu i da je na Naj, naj, naj festivalu do sada bilo 75280 gledatelja – Drago Utješanović, ravnatelj GK Žar ptica, nositelja projekta i direktor 20. Naj, naj, naj festivala.
– U slavljeničkoj godini dvadesetogodišnjega postojanja, etablirani, međunarodni Naj naj naj festival u produkciji Kazališta Žar ptica dodjeljuje sebi i aktivističku ulogu u kazalištu za djecu pod egidom #naNAJjače protiv vršnjačkog nasilja, tematizirajući problem vršnjačkog nasilja kroz prigodne predstave i popratni program. Svojom predstavom Ako kažeš gotov si! daje primjer kako kazalište za djecu ne treba nužno pričati samo bajke o dobru i zlu, već se treba repertoarno usmjeriti na tekstove i predstave koje detektiraju problematične situacije djece i omladine u današnjem vremenu i sredini u kojoj žive, a koje su često nemilosrdne i surove u njihovim važnim formativnim godinama. U tu svrhu treba od naših dramatičara naručivati aktualne problemske tekstove, uvrštavati ih u kazališni repertoar i na taj način kroz umjetnost upozoravati na probleme te pokušati kazalištem popraviti svijet – Željka Turčinović, izbornica 20. Naj, naj, naj festivala
protiv vršnjačkog nasilja– Zaštita djece nije ni ne može biti tema o kojoj govore samo odrasli iza zatvorenih vrata, svatko u svom sektoru, u svojoj instituciji. Vrlo je važno da se čuje glas djece i mladih, da se uključe osobe iz javnog života, da progovorimo kroz umjetnost i sve druge dostupne kanale. Važno je i da se čujemo međusobno, da surađujemo s roditeljima, s mladima, da ih pitamo i slušamo kad nam govore koje su njihove potrebe, a onda spremno na njih odgovorimo. Ovaj projekt primjer je prekrasne fuzije glasa djece i roditelja, struke, znanosti i umjetnosti, stoga vjerujem da će se zaista čuti naNAJjače protiv nasilja – izjavila je Gordana Buljan Flander, ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.
– Na dan Nacionalne borbe protiv vršnjačkog nasilja 26. veljače, kada simbolično započinje projekt i 20.Naj, naj, naj festival, u 12.30 sati održat će se humanitarna nogometna utakmica između poznatih osoba iz javnog života koju će igrati: Damir Hoyka, Tomislav Jelinčić, Frano Mašković, Marko Šapit, Ivan Dečak, Filip Juričić, Drago Utješanović… i djeca iz zagrebačkih škola. Pobjednik dobiva veliku nagradu INE. Fond nagrade zajedno s ulaznicama od predstava, ide u donacije namijenjene osnovnoškolskim projektima protiv nasilja – poručuju organizatori.
Ulaznice 20.Naj, naj, naj festivala po simboličnoj cijeni od 10 kuna su od jučer u online prodaji.
Na www.zar-ptica.hr ili www.ulaznice.hr dostupne su i vama. Odaberite neku od naj,naj naj predstava, kupite ulaznice i pridružite nam se u borbi protiv vršnjačkog nasilja, #naNAJjače!

Foto: Press