fbpx

Savršeni svijet na Europski dan židovske kulture

Zagreb…

Hrvatska radiotelevizija na Europski dan židovske kulture prikazuje dokumentarni film Savršeni svijet

Savršeni svijetNa Europski dan židovske kulture, 4. rujna, na Prvome programu Hrvatske televizije prikazat će se dokumentarni film Savršeni svijet. Priča je to o zagrebačkoj obitelji Zaklas koja živi prema strogim pravilima hasidizma. Za svoje petero djece bračni par pokušava stvoriti savršeni svijet.
Opća želja svih roditelja u životu ove ortodoksne židovske obitelji dobiva sasvim novu dimenziju. Njihov je način života dvostruko manjinski – manjina su unutar židovske zajednice u Hrvatskoj, manjina u cijelome društvu. Pa ipak, duboko posvećeni Bogu, Zaklasovi uspijevaju poštovati tradiciju u svakoj pojedinosti, od zajedničke večere za šabat do bračnih odnosa, a pri tome živjeti sasvim suvremenim životom punim ljubavi.
Savršeni svijetMože li niz zapovijedi i zabrana, koje se u prvi trenutak čine opterećenjima, biti recept za dobar život? Gdje su granice slobode židovske tinejdžerice? Kako ih majka petero djece i rabinova supruga smekšava i kolika je cijena savršenoga svijeta? Osoban, intiman i iznimno zanimljiv film vodi vas u skriveni, gotovo egzotični svijet usred Zagreba.
Dokumentarni film Savršeni svijet, sniman u proljeće i ljeto u Zagrebu i Budimpešti, još je jedan dokumentarac HRT-ova Odsjeka za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo iza kojega stoji ekipa emisije Prizma te redateljica Tihana Kopsa. Ona s Marijanom Kranjec potpisuje i scenarij, urednica je Daniela Draštata, montažerka Irena Korpes, a snimatelj Siniša Galar.

Foto: Press