fbpx

Sladoledi koji hlade i nas i naš planet

Veganski sladoledi

Sladoledi, najprimamljiviji proizvod u ovo ljetno vrijeme može se jesti u velikim količinama i to bez grižnje savjesti! Naime, na tržištu se nalazi sve više veganskih sladoleda, dakle onih koji su isključivo biljnog podrijetla, što je uistinu pohvalno.

Sladoledi

Veganski sladoledi jednako su ukusni, zdraviji od onih napravljenih s kravljim mlijekom, najčešće manje kalorični, a kako ističu iz udruge Prijatelji životinja, bolje i hlade.

Sladoledi

Na što točno misle kada kažu da bolje hlade pojašnjavaju na sljedeći način:

Sladoledi

– Veganski sladoledi ne hlade samo nas nego, upravo zbog toga što ne sadrže sastojke životinjskog porijekla čija proizvodnja grije naš planet, imaju i dodatni cool efekt. Naime, industrija uzgoja krava zbog mlijeka i mesa je glavni potrošač svježe vode i pridonosi zagađivanju, kako vode tako i zraka. Ishrana temeljena na mliječnim proizvodima dokazano pridonosi globalnom zatopljenju. Biljni sladoledi, uz to što su ekološki održiviji, namijenjeni su svima, a pogotovo osobama sklonim alergijama ili intolerantnima na laktozu. Rado ih konzumiraju ljudi svih uzrasta, a posebno su omiljeni među najmlađima.

Prijatelji životinja pozivaju sve:

– Uživajte u veganskim sladoledima tako da potražite razne vrste u trgovinama u kojima je ponuda sad već toliko velika da se gotovo svugdje mogu naći i to od raznih proizvođača a samim time i raznih boja i okusa, kao i oblika i načina pakiranja (u kornetima, većim posudama; ledene lizalice, sladoledne kreme, tzv. sendvič sladoledi i sl.

– Ako vas zanima kako kod kuće napraviti sladoled u manje od 5 minuta posla i to od praktički samo jednog sastojka, banane, postoji recept za navedeni desert, popularno nazvan „nice cream“. Trik je u tome da se banane narežu na kolute i smrznu, stave u blender uz dodatke po želji poput kakaa, kikiriki maslaca i kokosa, kratko izmiksaju i eto kremastog hladnog deserta svima na veselje – dodaju uz napomenu da su se već naveliko počeli pripremati za Dan biljnih mlijeka koji će proslaviti 21. kolovoza.

Foto: Press