fbpx

Uručena ‘Srebrna nagrada’ filmu Alka!

Hamburg…

HRT-ovu dokumentarno igranomu filmu Alka Srebrna nagrada festivala

Alka– Nije bilo lako sažeti tristo godina povijesti u jedan dokumentarno igrani film. Zahvalan sam cijelomu timu na čelu s redateljem Draženom Žarkovićem, Viteškomu alkarskom društvu iz Sinja i Hrvatskoj radioteleviziji koja je omogućila da se ostvari ovako velik i zahtjevan projekt – rekao je rukovoditelj odjela Dokumentarna produkcija Hrvatske radiotelevizije Vladimir Brnardić.
Na svečanoj dodjeli WorldMediaFestivala u Hamburgu dokumentarno igrani film ‘Alka‘ dobio je srebrnu nagradu Intermedia-globe. Film je nastao u suradnji Hrvatske radiotelevizije i Viteškoga alkarskog društva iz Sinja u povodu 300. obljetnice pobjede nad Osmanlijama i održavanja alkarskih svečanosti. Nagradu je primio suscenarist i urednik projekta Vladimir Brnardić. Ovo je sedamnaesto izdanje WorldMediaFestivala na kojemu su sudjelovale 43 države sa 750 prijava u brojnim kategorijama od reklama do dokumentarnih filmova u različitim kategorijama.
AlkaU filmu koji traje sedamdeset minuta prikazana je osmanska opsada Sinja i pobjeda njegovih branitelja, osnovne značajke viteške igre alke te njezina važnost u mjesnome, hrvatskome, europskome i svjetskome okviru. Film je nastao u godinu dana, a dokumentarni su dijelovi snimani u nekoliko navrata u Sinju (tijekom početka alkarskih priprema, prošlogodišnje bare, čoje i alke te procesije na Veliku Gospu), a igrani u proljeće 2015.
U snimanju je sudjelovalo više od 1200 statista, izrađeno je 170 kostima, a u filmu su upotrijebljene i izvorne alkarske odore. Rekviziti, oružje i perike posuđeni su iz Praga i Milana. Najveći je broj statista bio iz Sinja – to su bili gotovo svi alkari i alkarski momci te članovi mjesnih kulturno-umjetničkih društava, ali i stanovnici Sinja i Cetinske krajine. Ekipi su se pridružili i kaskaderi s konjima pod vodstvom Ivana Krištofa i Alde Tončića, kostimirana skupina Dubovački streličari, čiji su članovi glumili Osmanlije, te povijesna postrojba Kliški uskoci, čiji su članovi glumili sinjske branitelje.
Privlačnosti prizora borbi, kojih nije nedostajalo, pridonijeli su specijalni efekti koje je proizveo SFX-film. Film je rađen po scenariju Vladimira Brnardića, Krešimira Čokolića i Ivice Dleska, režiju potpisuje Dražen Žarković, a producenti su Marija Kosor i Stipe Zupić-Gago.

Foto: Press