fbpx

Susreti s grizlijem: Izazov gladi

Dokumentarna serija Susreti s grizlijem: Izazov gladi

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 1. listopada 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 17:15 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Susreti s grizlijem: Izazov gladi.

Izazov gladi

Kada na aljašku obalu Katmai stigne proljeće, vrijeme je da se smeđi medvjedi probude iz zimskoga sna. Ovo nije obično medvjeđe stanište – ovo je medvjeđi raj.

Izazov gladi

Zbog neobičnog spoja bogatih izvora hrane na bujnim livadama, prostranim muljevitim pličinama i u brzim rijekama ovdje se okuplja više grizlija nego igdje drugdje na Zemlji.

Pošto su smeđi medvjedi ovdje zaštićeni, obala Katmai savršeno je mjesto za promatranje ponašanja grizlija izbliza. Na početku medvjeđe godine medvjedima je najvažnija hrana. Hrane se travom, vade školjke, jedu strvine, pa čak i napadaju mladunce.

Hrana je apsolutni prioritet sve dok potkraj ljeta ne stignu lososi i donesu olakšanje. Pratit ćemo divlje grizlije svih starosnih skupina i osobnosti i zaviriti u njihov nepoznati svakodnevni život, njihove pobjede i poraze.

Dokumentarni film Susreti s grizlijem: Izazov gladi od početka do kraja informativan, istražuje osobnost pojedinih životinja i ruši predodžbu o njima kao agresivnim i smrtonosnim zvijerima. Istodobno je zanimljiv, napet, duhovit i tužan i vodi nas korak bliže stvarnome životu smeđih medvjeda.

Foto: Press