fbpx

Dom sportova spreman za Svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju

Zagreb…

Svjetsko juniorsko prvenstvoNajbolje juniorke i juniori svijeta u Ledenoj dvorani već se danima pripremaju za najvažnije ovogodišnje natjecanje. Svjetsko juniorsko prvenstvo u umjetničkom klizanju počinje sutra, a sve će završiti spektakularnom revijom pobjednika u nedjelju.
Dvoje naših predstavnika Hana Cvijanović i Charles Henry Katanović svoje su pripreme odradili u Rusiji odnosno Francuskoj, te spremni dočekuju natjecanje. Cilj je ostvariti najbolji osobni bodovni rezultat, i pokušati što boljom izvedbom kratkog programa osigurati slobodni program odnosno plasman među 24.
Prvi će na led Charles Henry Katanović, čiji ćemo kratki program moći vidjeti već u srijedu. Naime Svjetsko prvenstvo otvaraju klizači s početkom u 11 sati. Naš je predstavnik prošle godine bio 47., a ove sezone ostvario je najviše 101.55 bodova. Lista je prepuna mladih klizačkih zvijezda a predvode ju pobjednik juniorskog finala Grand Prixa Stephen Gogolev, Kanađanin koji je ove sezone ostvario impozantnih 233.58 bodova, a tu su i preostala dvojica medaljaša sa spomenutog natjecanja: drugoplasirani Rus Petr Gumennik i brončani Japanac Koshiro Shimada. Pozornost publike svakako će plijeniti i sjajni američki klizači Tomoki Hiwatashi, Camden Pulkinen i Alexei Krasnozhon, Talijan Daniel Grassl i mnogi drugi.
Zlatna piruetaNakon klizača s početkom u 18:30 uslijedit će svečano otvaranje natjecanja, a očekuje nas spektakularan program o u koreografiji Gorane Škalec Petrović i Lee Maček. Hrvatsku himnu izvest će Renata Sabljak i Ervin Baučić, koji će u nastavku nastupiti s pjesmom The prayer, Andree Bocellia i Celine Dion, a završit će ponovnim izlaskom na led Renate i Ervina s Abbinom pjesmom Waterloo.
U 19:15 nastavak natjecanja kada će se prvi put zagrebačkoj publici predstaviti i sportski parovi. Rusi i tu najveći favoriti za postolje, posebno svjetski juniorski viceprvaci Polina Kostiukovich i Dmitrii Ialin, te osvajači svjetske bronce Anastasia Mishina i Aleksandr Galliamov.
Klizačice će na led prvi put u petak, a među njima bit će i naša sjajna mlada predstavnica Hana Cvijanović, koja je ove godine nastupila i na seniorskom Europskom prvenstvu te osvojila 34. mjesto. Iskustva ima i sa svjetskih juniorskih prvenstava, pa će joj tako nastup u Zagrebu biti ukupno treća juniorska svjetska smotra. 2017. bila je 39., a 2018. završila je 36.
Nažalost veliki ruski dvoboj ipak će izostati, nakon što je pobjednica finala Grand Prixa i svjetska juniorska viceprvakinja Alena Kostornaia odustala od nastupa iz zdravstvenih razloga. No braniteljica naslova Alexandra Trusova bit će u društvu sjajne prvakinje Rusije Anne Shcherbakove, Koreanke Young You, Amerikanke Ting Cui, a tu je i Japanka Yuna Shiraiwa te mnoge druge.

Foto: Press arhiva