fbpx

Akcijom Terry Fox Run prikupljeno 127 tisuća kuna

Zagreb…

Humanitarnom akcijom Terry Fox Run prikupljeno 127 tisuća kuna za Institut Ruđer Bošković

Terry Fox RunOrganizatori humanitarne akcije Terry Fox Run potvrdili su konačan iznos sredstava prikupljenih 19. izdanjem trke. Riječ je o ukupno 127 tisuća kuna, prikupljenih donacijama do Svjetskog dana borbe protiv raka 4. veljače 2019. godine. Službeno uručenje donacije Institutu Ruđer Bošković upriličeno je u Palači dverce u sklopu obilježavanja 25. obljetnice Svjetskog dana bolesnika koje su organizirali Hrvatska liga protiv raka i Zajednica oboljelih od raka ‘Sveti Juraj’. Događanju su, između ostalih, nazočili dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice za zdravstvo i sport, prof. dr. sc Ana Stavljenić-Rukavina, izaslanica gradonačelnik grada Zagreba, Daniel Maksymiuk, veleposlanik Kanade u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof. dr.sc. Tihomir Balog, predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu Instituta Ruđer Bošković…
Terry Fox Run– Cjelokupni prikupljeni iznos namijenjen je institutu Ruđer Bošković i njihovom Laboratoriju za nasljedni rak za projekt u sklopu kojeg će se vršiti analiza mutacijskih profila nasljednog raka dojke i jajnika kako bi se pomoglo u budućim terapijskih protokolima. Naime, svjetski je trend da se kroz mutacijske profile definiraju tipovi raka dojke i jajnika kako bi se mogle koristiti ciljane terapije. Poznato je da godišnje u Hrvatskoj zabilježeno više od 2500 novih slučajeva raka dojke, od čega oko 200 pripada u skupinu nasljednih slučajeva – poručuju organizatori.
U svom službenom obraćanju predsjednik Hrvatske lige protiv raka, prof.dr. Damir Eljuga, izjavio je:
– Hrvatska liga protiv raka danas obilježava 25.obljetnicu Svjetskog dana bolesnika kojega je 1993. godine ustanovio sv. Ivan Pavao II. Iznimno mi je drago da smo u toj prigodi upriličili koncert za onkološke bolesnike i uručili donaciju od prošlogodišnje humanitarne utrke Terry Fox Run mladim znanstvenicima za istraživanje raka u Institutu Ruđer Bošković.
Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 19 godina okupila više od 100.000 sudionika u Hrvatskoj, prošlog je rujna na zagrebačkom jezeru Jarun trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od 5 tisuća građana.

Foto: Press