fbpx

U traganju za izgubljenom poezijom

U novouređenom Teatru Rugantino – U traganju za izgubljenom poezijom

U traganju za izgubljenom poezijom ciklus je poetsko-glazbenih večeri koji će se ovog proljeća odvijati u Teatru Rugantino preuređenom u pravu malu kazališnu scenu, u samom centru Zagreba. Ciklus će se sastojati od četiri večeri, a počinje u nedjelju 28. ožujka u 19.00 sati. Izbornik prve poetsko-glazbene večeri je Ivica Prtenjača, a pjesme odabranog legendarnog trojca Arsen, Cohen, Dylan čitat će Gordana Gadžić, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Filip Vidović i Ivan Colarić.

poezijom

Živimo u vremenu posvemašnjeg nedostatka duhovnosti. U tako postavljenom sustavu poezija je kao najsublimniji književni rod potpuno zanemarena. Jedan je to od razloga iz kojih je umjetnička ravnateljica Teatra Rugantino Gordana Gadžić poželjela ispuniti svoju davnu želju o poetskim večerima u svom teatru u Tomašićevoj 4. Evo što nam je rekla o tome:

– Sam naslov poetsko-glazbenog ciklusa “U traganju za izgubljenom poezijom” (a koji je i parafraza meni dragog Proustovog romana “U traganju za izgubljenim vremenom”), već prilično točno određuje i smisao ovog našeg poetskog putovanja. A to je upravo to – traganje za poezijom koju smo putem izgubili. Iako smo u sudaru sa životom, u toj egzistencijalnoj borbi s materijom, vremenom nekako ogrubjeli i otvrdnuli, želim iznova dati priliku jednom mekšem i nježnijem svijetu. Svijetu u kojem je čežnja za poezijom u našem životu i dalje živa.

Ciklus U traganju za izgubljenom poezijom počinje u nedjelju 28. ožujka u 19 sati, a potom se nastavlja svake druge nedjelje u isto vrijeme u novouređenom prostoru Teatra Rugantino. Izbornik prve dvije večeri (28. 3. i 11. 4. ) je Ivica Prtenjača, a za izbor poezije druge dvije večeri – 25. travnja i 9. svibnja – pobrinut će se Miljenko Jergović. Izbornici će ujedno biti i moderatori večeri.

– Ovom prigodom nećemo otkrivati sve naše adute, pjesnike s naših prostora, iz Europe i s drugih kontinenata koje će čitati vrhunski glumci tijekom naših poetsko-glazbenih večeri. Samo ćemo reći da 28. ožujka otvaramo Ciklus s legendarnim i svima dragim pjesnicima – Arsenom Dedićem, Leonardom Cohenom i Bobom Dylanom, a čitat će ih Gordana Gadžić, Nataša Kopeč, Sreten Mokrović, Filip Vidović i Ivan Colarić. Svojim nastupom prvu poetsko-glazbenu večer upotpunit će i glazbenik Marko Lucijan Hraščanec, a svirat će i glumac Ivan Colarić.
Bitno je istaknuti da će cijela večer biti snimana (snimatelj Robin Pretković) te u roku od 48 sati prenesena na platforme Facebook i YouTube (Teatar Rugantino). Žao nam je što na prvoj poetsko-glazbenoj večeri, zbog trenutne epidemiološke situacije, neće uopće moći biti publike (u čiji veliki interes uopće ne sumnjamo) – no, kao i svi nadamo se poboljšanju situacije – poručuju iz kazališta.

Uz istinsko veselje Rugantinove ekipe što ćemo u ovim teškim vremenima otuđenosti, dodatno pojačane epidemijom i protuepidemijskim mjerama, donijeti ljudima u njihove domove ovakav poetski događaj, prenosimo i što je izbornik Ivica Prtenjača napisao o inspiraciji za odabir prve večeri:
– Osim što sam njihova imena zajedno vidio na jednom listu papira, jednom, u Haulikovoj, postoji još mnogo razloga zašto mislim da bi bilo lijepo čuti Arsenovu i Cohenovu poeziju zajedno. Naravno, uz trunčicu Dylanove poezije. Onaj papir popis je dobitnika najuglednije talijanske nagrade za kantautore, od ljudi s našeg jezika, tamo je bio samo Arsen, uz Brela, Endriga, Aznavoura, Okudžavu i Dylana. Arsen i Cohen ispjevali su barem se meni čini sve dionice ljubavi i njezinog nedostatka, od zanosa, do ljubomore, od potrebe da se samuje udvoje do toga da se u svijetu koji se ruši jedino u tu ljubav i vjeruje. Uvijek blizu patosa, ali nikad preko te granice koja dijeli dobru poeziju od loše. Dva generacijski bliska čovjeka koji su u svojoj osnovi pjesnici, negdje sam naslutio, možda griješim, da su bili i u epistolarnoj komunikaciji. Arsen je stvarao u malenoj kulturi, brzo ju je nadvisio svojom stvaralačkom gromadom, a Cohen je u život krenuo kao mladi židovski student prava koji je na jednom tulumu čuo jednu Dylanovu ploču. I ja mogu tako pjevati, zaključio je i pjevao je. O tome kako njihova ostavština prolazi nakon što oni fizički više nisu s nama, ne treba suviše trošiti riječi, malena kultura posjeduje veliki zaborav, a svijet neprestance slavi poeziju Leonarda Cohena. Neka se barem ovdje susretnu po meni dvojica vrlo bliskih ljudi.

Foto: Press