fbpx

Druga večer natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić

17. međunarodno natjecanje Ferdo Livadić

Samobor

Program Samoborske glazbene jeseni nastavljen je nastupom tri mlade glazbenice u sklopu 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić. U svojim recitalima su iskazale osobnost i nadarenost, nastojeći se izdvojiti i pridobiti naklonost žirija. Prva je nastupila pijanistica Mia Pečnik, koja je u prvom dijelu recitala svirala Sonatu br. 30 u E-duru, op. 109 Ludwiga van Beethovena te Nokturno op. 27 br. 2 u Des-duru i Baladu br. 2, op. 38 Frédérica Chopina, a slijedili su Impromptu, op. 32b Dore Pejačević i Transcendentalna etida br. 12 Chasse neige Franza Liszta. Druga je pred publiku i žiri izašla flautistica Lucija Stilinović čiji je program sadržavao Rondo u D-duru, KV 184 za flautu i klavir Wolfganga Amadeusa Mozarta (uz klavirsku pratnju Zrinke Ivančić-Cikojević), Sonatu za flautu i klavir u D-duru, op. 94 Sergeja Prokofjeva, Tu Alma y la mia za flautu i klavir Dubravka Palanovića te Ariju Lenskog iz opere Evgenij Onjegin Petra Iljiča Čajkovskog.

Ferdo Livadić

Program je zaključila harmonikašica Martina Jembrišak, koja se odlučila za praizvedbu skladbe Music for Isolated Musicians: XIX. Day 19 (Solo Accordion) Franca Prinslooa, potom Golden Rocks in the Moonlight Adalberta Markovića te na kraju za Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog.
Ove tri mlade glazbenice, kao i glazbenici koji su nastupili prethodne večeri (pijanist Ivan Petrović-Poljak, violinist Matej Mijalić i harfistica Veronika Ćiković) bore se za Nagradu Ferdo Livadić i Nagradu grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Tko će ponijeti titulu slavodobitnika odlučit će prosudbena komisija koju čine Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić.
Pobjednika ćemo saznati 29. rujna, kada će u samoborskoj župnoj crkvi svete Anastazije od 20 sati nastupiti i prošlogodišnji pobjednici Trio Eusebius, koji će praizvesti skladbu Silvija Foretića Za njih troje, posebno pisanu za Samoborsku glazbenu jesen. U nastavku programa Trio Eusebius svirat će još Espressioni notturne Petra Bergama, Zovu me Tryor Dubravka Detonija i Klavirski trio br. 2 u e-molu Dmitrija Šostakoviča.
Podsjećamo, pobjedniku natjecanja Ferdo Livadić pripast će 15.000 kuna u bruto iznosu, koje osigurava Festival, kao i koncerti na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine. Uz to, za pobjednika natjecanja Mirela Ivičević napisat će novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021.
Dobitniku Nagrade Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja – Zaštita autorskih muzičkih prava pripada 7500 kuna u bruto iznosu te koncert na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.
Pokrovitelji natjecanja su Hrvatsko društvo skladatelja, Grad Samobor, Zagrebačka županija i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, dok je organizator Festivala Pučko otvoreno učilište Samobor.

Foto: Press