fbpx

Zemlja: priroda našeg planeta

Dokumentarna serija Zemlja: priroda našeg planeta

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 9. ožujka 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 21.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Zemlja: priroda našeg planeta.

Zemlja

Gledan iz svemira, naš plavi planet doima nam se poznat kao kakav dugogodišnji prijatelj – tako poznat da zaboravljamo koliko je zapravo poseban. Koliko znamo, naš svijet jedinstven je u svemiru, a određuju ga tri elementa: zrak, zemlja i voda. Svaki element ima svoja posebna svojstva i fenomene te je dom mnoštvu oblika života koji su se infiltrirali u svako stanište, od najdubljih oceana do najmanjih kutaka.

Trodijelna serija istražuje tajne biljnog i životinjskog carstva, vremenske i geološke pojave i čuda prirode iz perspektive elemenata. Zrak, zemlja i voda nisu samo pozornice za ovu dramatičnu predstavu života nego i dinamične sfere koje su međusobno neočekivano povezane.

Zemlja

Prva epizoda serije istražuje ono najmanje primjetno od tri Zemljina staništa – zrak ili atmosferu. Nevidljiv je, ali taj je element od goleme važnosti. Svi znamo da je život bez kisika neodrživ.

Ali atmosfera ima i druge manje poznate atribute. Bez nje Zemlja ne bi poznavala vremenske prilike niti bi imala umjerene temperature koje omogućuju da tekuća voda i život uopće postoje. Niti bismo imali zaštitu od izvanzemaljskih opasnosti, poput meteora ili ubojitog ultraljubičastog zračenja Sunca.

Foto: Press