Zubčić: Osvajamo medalje, a ne možemo živjeti od ronjenja

Rekorderka u ronjenju na dah:

Katarina je za portal Scena.hr otkrila zašto se zaljubila u ronjenje te se osvrnula i na probleme u tom sportu

Katarina ZubčićKatarina Zubčić– Hrvatska je jedna od najjačih reprezentacija svijeta, imamo svjetske prvake i rekordere u muškoj i ženskoj konkurenciji. Odlična je stvar za ronjenje u Hrvatskoj što dolaze novi mladi natjecatelji. Uz Hrvatsku, najbolje su reprezentacije Italije, Rusije, Francuske, Poljske, Australije i Novog Zelanda – ispričala je Katarina Zubčić za portal Scena.hr. Katarina je prije nekoliko dana na prvenstvu ‘Aida’ ronjenja na dah u Beogradu osvojila srebrnu medalju. U svojoj kolekciji ima pet srebra i dvije bronce sa svjetskih i europskih prvenstava.

“Ronjenje je zanimljiv i izazovan sport”

Katarina Zubčić– Od 2012. godine sam član hrvatske reprezentacije i sa svakog velikog prvenstva sam se vratila s medaljom. Svaka medalja ima posebnu priču i poseban sjaj te mi je draga na svoj način – naglasila je sportašica. Katarinin talent za ronjenje na dah prepoznala je asistentica Dajana Zoretić na Kineziološkom fakultetu. Tada je Katarina bila pri kraju svoje plivačke karijere. Katarina kaže da je ronjenje fizički i psihički zahtjevan sport, ali u isto vrijeme čaroban.

– Za vrhunske rezultate potrebna je kondicijska, tehnička, taktička i psihološka priprema. Ronjenje je predivan i opuštajući sport kojim se može baviti svatko. Zanimljiv je i izazovan sport, a istovremeno je sve vrlo opušteno i smirujuće, i zbog toga se lako zaljubiti u ronjenje. Čaroban je taj osjećaj slobode. Posebno je izazovno pomicati granice vlastitih mogućnosti – naglasila je Katarina. Ronjenje na dah spada u ekstremne sportove.

“Od ronjenja se u Hrvatskoj ne može živjeti”

Katarina Zubčić– Iz tog razloga je jako važno pridržavati se pravila ronjenja. Ronjenje u dubinu je rizičnije i organizacijski kompliciranije od bazenskog, ali ako se sluša vlastito tijelo i pridržava se pravila nije ništa opasniji od ostalih sportova – objasnila je Katarina. Najveći neprijatelj roniocu na natjecanju su prevelika očekivanja i trema.
– A opasnost u rekreativnom ronjenju i ribolovu predstavljaju preveliko samopouzdanje i precjenjivanje vlastitih mogućnosti – rekla je. Katarina trenira na bazenu u zagrebačkim Utrinama, a za vrijeme osnovnih priprema trenira skijaško trčanje kako bi se što bolje kondicijski pripremila. Kaže da trenutno od ronjenja ne može živjeti jer je teško pronaći sponzora koji bi omogućio da sportaš samo trenira i da se posveti isključivo ronjenju.

Katarina Zubčić– Nažalost moram reći da se ronjenje u inozemstvu više poštuje. Iza Francuske, Talijanske, Ruske i sličnih velikih reprezentacija stoji cijeli tim. Prate ih svuda treneri, fizioterapeuti, psiholozi i nutricionisti. Nama se više puta dogodilo da smo otišli na natjecanje sami, bez trenera. Ronjenje je specifičan sport jer sportaš mora imati svoj potpuni mir, kako bi se mogao što bolje pripremiti i koncentrirati na svoj zaron, tako da s obzirom na uvjete u kojima mi radimo u  usporedbi s ostalima, rezultati koje postižemo su nevjerojatni – istaknula je Katarina. Ljubav prema plivanju i vodi prenijeli su joj roditelji i na tome im je zahvalna. A želje…

– Svakako da mi je želja upotpuniti kolekciju medalja sa zlatnom medaljom sa svjetskog prvenstva. Ali imam i želju da svoje znanje i iskustvo prenesem na druge natjecatelje te da i oni osjete kakav je to osjećaj biti na pobjedničkom postolju – otkrila je Katarina.

Foto: Katarina Zubčić priv. album