fbpx

Zagrebački ‘Medvjedi’ u svijetu volontera!

Medvjedi humanitarno

Mark Popovic

Sara Akmačić, Mark Popovic, Sanja Surma

Kako bi poslali poziv građanima da se uključe u volonterski svijet, ali i na simboličan način proslavili 5. prosinac – Međunarodni dan volontera, Medvjedi Mark Dekanich i Mark Popovic već su se susreli sa dugogodišnjim volonterima – Sarom Akmačić, Sanjom Surmom i Milanom Ožegovićem.
Darovati sebe, to je najveća vrijednost. Živimo u vremenu u kojemu je sve užurbano, u vremenu u kojemu većinom mislimo na svoje potrebe i u tom košmaru zaboravljamo koliko zapravo samo jedna mala ‘usluga’ može ispuniti čovjeka. Nošen tim problemom KHL Medveščak Zagreb je 27. siječnja ove godine pokrenuo projekt ‘Medvjeđa usluga – Dobra stvar’. No, cijela priča nije krenula od toga datuma. Zagrebački hokejski klub već niz godina gradi poseban odnos s volonterima. Upravo su i volonteri bili, i još uvijek su, jedna važna karika uspješno održanih utakmica u Domu sportova, u Areni Zagreb i na Šalati. Zbog tog jedinstvenog iskustva, koji su mu pružili više od stotinu volontera, klub je osjetio potrebu, u ovim teškim vremenima u kojima se nalazimo, trgnuti nas iz našeg svijeta, ukazati nam da oko nas ima toliko ljudi kojima je potrebna pomoć i potaknuti nas da volontiramo, potaknuti nas da poklanjamo sebe, svoje vrijeme, znanje i sposobnosti, pa na kraju krajeva i osmijeh. Svi znamo da jedan osmijeh ne košta ništa, a donosi mnogo. Projekt ‘Medvjeđa usluga – Dobra stvar’, koji funkcionira tako da volonteri ‘ostavljaju oglas’ na www.medvjedjausluga.com gdje i kada mogu i žele volontirati, kao i oni kojima je potrebna pomoć, tek je u povojima, ali na njemu se radi tijekom cijele godine, ne samo za vrijeme sezone, a od ovog prosinca počinje i partnerska suradnja Medveščaka i Hrvatske mreže volonterskih centara (HMVC, www.volontiram-hrvatska.hr). Naime, upravo je HMVC prepoznao trud Medveščaka te će odsada zajedničkim snagama usmjeriti energiju prema zajedničkom cilju – promicanju vrijednosti volontiranja. Tijekom narednih mjeseci Medveščak i HMVC će surađivati na uključivanju igrača i navijača u volontiranje kao i njegovoj promociji, posebice kod mladih, pronalaženju novih načina da odamo priznanje volonterima i širenju svijesti o dobrobitima koje donosi pojedincima i društvu.

Mark Dekanich

Mark Dekanich, Milan Ožegović

– Projekt i ideja Hrvatske mreže volonterskih centara je odlična inicijativa i vizija kojoj svi trebamo težiti u budućnosti. Uvijek je izazov, ali i veliko zadovoljstvo pomagati ljudima kojima je pomoć potrebna, a ‘doniranje’ svog vremena za dobar cilj je je najmanje što možemo učiniti za društvo – rekao je golman Medveščaka Mark Dekanich.
– Već sam nekoliko puta tijekom svoje karijere imao priliku volontirati i na skroman način pomoći drugima. Bitno je da svatko u društvu prepozna vrijednost i važnost volontiranja i da svoj doprinos u skladu sa svojim mogućnostima nadodao je branič Marko Popovic.
Medvjedima su se svojim porukama pridružili i volonteri. Sanja Surma (27), volonterka Volonterskog centra Zagreb, Jewish Film Festivala, Festivala Perforacije Udruge Domino, Doma za starije Trešnjevka i mnogih drugih, kaže: “Volontiram jer želim svoje slobodno vrijeme iskoristiti kreativno, darujući dio sebe drugima, isprepletena novim iskustvima koja me uvijek iznova obogaćuju i izgrađuju kao osobu.”

Dodatne informacije o ‘Medvjeđa usluga – Dobra stvar’ možete pronaći na www.medvjedjausluga.com , kao i na www.volontiram-hrvatska.hr.

Foto: Press Scena.hr