fbpx

Zdravko Mamić: Imat ćemo mir i stabilnost kluba!

Zagreb…

Povijesna Skupština: Preoblikovanje je nova etapa Dinama

Zdravko MamićJučer, 23. veljače u prostorijama kluba zasjedala su ključna tijela GNK Dinamo. Tako su prvo sjednicu imali članovi Izvršnog odnosno Nadzornog odbora, a potom je u VIP ložama Maksimira održana redovna Skupština. Izvješće skupštini o poslovnom, sportskom i financijskom rezultatu za 2014. godinu podnio je predsjednik Uprave Zdravko Mamić te je objasnio u kojem će smjeru Dinamo ići u budućnosti.
– Prihodi su u 2014. iznosili 120.725.071 kn, a rashodi su bili 211.372.783 kn što znači da je ostvaren knjigovodstveni manjak od 90.647.712 kuna. Bitno je napomenuti da je amortizacija iznosila 36.101.366 kuna.  Manjak će biti pokriven viškovima koji su bili ostvareni u prethodnih godina i budućim potraživanjima koja na dan 31.12.2014. iznose 202.425.000 kuna (odnose se na buduća potraživanja od transfera za igrače: Vrsaljko, Kovačić, Jedvaj, Brozović, Čop i Halilović). Bitno je napomenuti da u ovu bilancu ne ulazi oko 90.000.000 kuna od prodaje Čopa i Brozovića – rekao je Zdravko Mamić pa nastavio.
– Kao što vidite, prihodi su sve manji, a ciljevi sve veći. Upravo iz tog razloga je Uprava došla do zaključka da je potreban iskorak odnosno nova etapa, a to je preoblikovanje kluba. Prvo, uspješnim preoblikovanjem došao bi zdrav i svježi kapital u klub. Druga stvar je financijski fair play. To znači da klub koji posluje kao udruga građana, kao sada mi, može tri godine zaredom biti maksimalno 5 milijuna eura u minusu inače gubi dozvolu za natjecanje. Dioničko društvo gubi licencu tek na 15 milijuna eura duga. Nikada naša licenca nije došla u pitanje, čak smo ove godine dobili nagradu za savjesno poslovanje. Iako smo mi napravili lavovski dio posla i sve ove godine bili odgovorni te smo klub u zadnjih 15 godina izvukli iz ozbiljnih problema sadašnjost nam to sve danas baš ne prizna. Stalno nas se destabilizira, ‘familijarna prćija’ i slično… E pa dobro. Idemo u proces preoblikovanja pa ćemo, nadam se, ponuditi na tržište dionice Dinama i neka članovi, prijatelji i poduzetnici ulože u svoj Dinamo. Ako to uspije – imat ćemo mir, znati tko su dioničari, dobiti svježi kapital za razvoj i stabilnost kluba. Ako ne uspije mi smo u prošlih 15 godina pokazali da znamo čuvati naš Dinamo i radit ćemo to u budućnosti. Jednostavno nam nitko neće moći spočitavati da nisu dobili priliku – rekao je Zdravko Mamić.
Potom je glavni direktor kluba Tomislav Svetina objasnio etape po kojima će ići preoblikovanje.
– Za početak se radi procjena imovine, a to će raditi revizorska kuća. Prijedlog skupštine je da to odradi Pricewaterhouse, jedna od četiri najveće revizorske kuće na sviijetu uz suradnju s jednog od najvećih odvjetničkih kuća u Hrvatskoj: Hanžeković i partneri. Nakon što se utvrdi vrijednost kreće se u postupak koji se sastoji od više krugova, a ukoliko se sve dionice prodaju u nekom od krugova sljedećih neće biti. Prvi krug se dionice nude jedinicama lokalne samouprave odnosno u ovom slučaju je to grad Zagreb. Drugi krug pravo kupnje dionice imaju svi članovi u jednakim omjerima. Treći krug imaju pravo kupiti oni članovi koji su upisali i uplatili dionice u drugom krugu razmjerno svojim uplatama u drugom krugu, a četvrti krug je onaj u kojemu svi koji imaju želje i ljubavi mogu kupiti dionice Dinama. U slučaju da se niti tada ne prodaju sve dionice postoji mogućnost da netko od vjerovnika svoje dugove pretvori u dionice što su koristili klubovi koji su imali velika dugovanja što kod nas nije slučaj. Postupak je vrlo transparentan i svatko tko ima pravo će moći kupiti dionice kluba – zaključio je Tomislav Svetina.

Foto: Press