fbpx

Dokumentarni film o Nikoli Šubiću Zrinskome

Zagreb…

450. obljetnica turske opsade Sigeta i junačke pogibije hrvatskoga velikaša Nikole Šubića Zrinskoga

Dokumentarni film– S obzirom na to da sudjelujem u nastanku TV kalendara, emisije koja je povezana s obilježavanjem obljetnica, znao sam da je ove godine 450. obljetnica opsade Sigeta i pogibije Nikole Šubića Zrinskoga. Zbog toga smo, kao i uspješno realiziranoga dokumentarno igranog filma u povodu 300. obljetnice Sinjske alke, započeli rad na ovome projektu. Pronašli smo najbolje stručnjake, a priču želimo ispričati u širokome kontekstu, znatno šire od samoga događaja. Tako ćemo junački čin Nikole Šubića Zrinskoga promatrati i s umjetničkoga i kulturnoga gledišta te dočarati njegov utjecaj na buđenje narodne svijesti u Hrvata i Mađara – rekao je urednik Dokumentarnoga programa Hrvatske televizije Vladimir Brnadić.
Ove će se godine u Mađarskoj i Hrvatskoj svečano obilježiti 450. obljetnica turske opsade Sigeta i junačke pogibije hrvatskoga velikaša Nikole Šubića Zrinskoga. Pripremama za obilježavanje toga važnog jubileja pridružila se i Hrvatska radiotelevizija koja je prošloga tjedna započela snimanje visokobudžetnoga dokumentarnog filma o Nikoli Šubiću Zrinskome. Redatelj je filma Aldo Tardozzi, direktor fotografije Davor Petričić, a scenarist i urednik Vladimir Brnardić, jedan od autora prošlogodišnje dokumentarno-igrane uspješnice Alka. Ekipa je tijekom prošloga tjedna snimala film u Budimpešti i Sigetu, a iz Beča je donijela ekskluzivne snimke u Hrvatskoj gotovo nepoznatih povijesnih predmeta – sablje i kacige Nikole Šubića Zrinskoga.
U potrazi za pričom HRT-ova je ekipa otkrila i snimila sablju i kacigu Nikole Šubića Zrinskoga koje se čuvaju u Beču, a o čemu hrvatska javnost gotovo ništa ne zna. Ekskluzivne će se snimke tih vrijednih povijesnih predmeta moći uskoro vidjeti samo na Hrvatskoj radioteleviziji.

Foto: Press