Festival igrane i dokumentarne radio drame ‘Prix Marulić’!
Piše: redakcija On 9 svi., 2015 At 11:41 AM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Hvar…

Starim tekstovima u pohode

Prix MarulićMeđunarodni festival igrane i dokumentarne radio drame ‘Prix Marulić‘ ove će se godine održati od 9. do 15. svibnja 2015. godine u gradu Hvaru, u organizaciji Dramskog programa Hrvatskoga radija (HRT- Odjel Drama). Na ovom festivalskom izdanju će se predstaviti 45 igranih i dokumentarnih radio-dramskih ostvarenja iz 19 zemalja svijeta i 26 produkcijskih kuća.
Crkve i samostani, ljetnikovac Hanibala Lucića i hvarska tvrđa samo su neki od prekrasnih povijesnih lokacija koje će deset dana biti pozornice za uživanje u radiofonijskoj umjetnosti. Slušanje emisija u takvom ambijentu čini festival posebnim u svijetu, a drugačiji je i po nazivu ‘Starim tekstovima u pohode’ kojime se određuju njegove propozicije. Tekstovi i materijali za radio drame, dokumentarne radio drame i kratke forme, naime, ne smiju biti stariji od 1921. – godine kad je na BBC-u  emitirana prva radio drama u svijetu.
Prvi put ćemo ove godine čuti emisije iz Turske i Izraela, a svjetski poznati kazališni redatelj Robert Wilson predstavit će svoju prvu radio dramu u njemačkoj produkciji koja je za Stephany Jamnickie zanimljiva po tome što je ‘uspio ostvariti neobičan kolaž u kojemu je mnogo toga isprepleo. Kad čovjek ima talent, ne mora samo raditi u kazalištu. On bi vjerojatno da slika napravio zanimljivu sliku’.
Mnogo je zanimljivih autora te će prosudbena komisija imati pune ruke posla jer se slušanja održavaju ujutro i popodne, a festival traje do idućeg petka.

Foto: Press

comment closed