Hirošima posljedice – 70. obljetnica bombardiranja!
Piše: redakcija On 30 srp., 2015 At 12:22 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

HRT…

Dokumentarac donosi arhivske materijale, računalno izrađene animacije te dojmljiva svjedočenja

HirošimaUoči 70. obljetnice bombardiranja Hirošime, Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak 3. kolovoza 2015. godine u 20,00 sati na Prvome programu Hrvatske televizije prikazuje  dokumentarni film ‘Hirošima posljedice‘, koji govori o jednom od najvažnijih događaja 20. stoljeća. Dokumentarac donosi arhivske materijale, računalno izrađene animacije te dojmljiva svjedočenja posljednjih živih sudionika i očevidaca toga događaja, koji se smatra početkom atomskoga doba.
HirošimaPomnim razmatranjem okolnosti koje su dovele do bacanja bombe 6. kolovoza 1945. i njezinih posljedica, ovaj film donosi dojmljivu priču o jednome od odlučujućih trenutaka u povijesti 20. stoljeća i otkriva dalekosežne posljedice eksplozije – i za stanovnike Hirošime i za cijeli svijet. Film donosi i snimke hirošimskih ulica u satima nakon eksplozije, ali i unutrašnjosti aviona Enola Gay iz kojega je izbačen ‘Mali dječak’, prva atomska bomba upotrijebljena u ratovanju, koja je ubila više od sto tisuća ljudi.
HirošimaPreživjeli, koji nikad prije nisu o tome govorili, proživili su različite posljedice bombardiranja: siročad se prodavala za prostituciju, zločinačke skupine jakuza upravljale su gradom koji je, dok su se ljudi borili da prežive, preplavio val kriminala. Uz pristup dosad neobjavljenim vladinim i vojnim dokumentima i neobjavljenom filmskom materijalu iz arhiva NHK-a, japanske javne radiotelevizije, film ‘Hirošima posljedice’ istražuje i diplomatsku priču koja je prethodila bacanju atomske bombe te razoran učinak eksplozije s japanskog stajališta.

Foto: Press

comment closed