fbpx

Odgovorno novinarstvo je naš izbor

Labirint…

Emisija godinama otvara aktualne i važne teme, a njezini su novinari ponosni kad prikazivanje reportaže o nekom problemu pomogne njegovu rješavanju

Labirint– Važno je slušati ljude i promatrati stvari oko sebe, živjeti u realnome svijetu i osjetiti što muči ljude – ističe urednica emisije Labirint Jagoda Bastalić.
Nova godina donijela je i novi termin emitiranja unutarnjopolitičkoga magazina Labirint Hrvatske radiotelevizije. Svakoga ponedjeljka na Prvome programu Hrvatske televizije u 20.05 sati ekipa emisije pod uredničkom palicom Jagode Bastalić četvrtu sezonu zaredom analizira političku scenu i društvene fenomene, istražuje zlouporabe i nepravilnosti te donosi životne priče iz svakoga kutka Hrvatske. Emisija Labirint godinama otvara aktualne i važne teme, a njezini su novinari posebno ponosni i sretni kad objava reportaže o nekome problemu pomogne njegovu bržemu rješavanju, primjerice kad je u slavonsko selo Cikote, u kojemu nije bilo struje, nakon reportaže u Labirintu stigla struja, a to se dogodilo i u selima pokraj Gračaca. Labirint je objavio i priču o djevojčici Lani Budimir kojoj je trebao novac za liječenje u Sjedinjenim Američkim Državama. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbio je platiti liječenje, no nakon prikazivanja reportaže javili su se dobri ljudi koji su Lani omogućili odlazak na liječenje i danas se odlično oporavlja.
Odgovorno novinarstvoNovinare Labirinta posebno veseli dobar odnos s gledateljima koji im se obraćaju s punim povjerenjem i često im i sami predlože neku temu ili ispričaju svoju priču. Emisija Labirint među rijetkim je emisijama u Hrvatskoj koje se bave istraživačkim novinarstvom. Zbog tema koje otvaraju pritisak je katkad velik, no ekipu Labirinta to ne obeshrabruje te je voljna uvijek i otvoreno govoriti o svim problemima u Hrvatskoj.
– Osim o problemima u emisiji se govori i o svijetlim primjerima u našemu društvu. Tako rubrika Pozitiva ističe zaslužne pojedince koji su spremni učiniti nešto dobro za drugoga, poput pomaganja izbjeglicama ili djeci u Africi te kao što Labirint, Jagoda Bastalićje to pokazala priča o gospođi koja je svoj posao ustupila kolegici. Mi u Labirintu mislimo da takve nadahnjujuće i pozitivne priče treba što više pokazati javnosti – kaže Jagoda Bastalić.
Za uspješnu je emisiju iznimno važan dobar tim suradnika. Od samoga su početka u Labirintu novinarke Maja Fišter i Nataša Ledić Grgurić, tu su i Morana Kasapović i Sanja Mikleušević Pavić, a u emisiji povremeno surađuju novinari Saša Živković, Andrea Buča i Sanja Corazza. Donedavno je u emisiji sudjelovala i Nataša Ban Leskovar. Od samoga je početka realizatorica emisije Slavica Grahovar, snimatelji su Viktor Nenadić, Antonio Pozojević i Darko Krakar, a producentica Anja Šaronja.
– Dokumentiramo život u svakome kutku naše domovine. Donosimo priče onih koji nam pokazuju da izlaz iz labirinta uvijek postoji. Odgovorno je novinarstvo naš izbor – za kraj ističe svojevrsno geslo emisije autorica i urednica Jagoda Bastalić.

Foto: Press