fbpx

‘S one strane’ Zrinka Ogreste osvojio tri nagrade!

44. FEST…

Za vještu, preciznu i zrelu režiju koja stilski i atmosferski savršeno prati priču kao i zbog redateljskog rizika i hrabrosti koji se na kraju isplatio, naveo je u obrazloženju nagrade žiri

S one strane, Zrinko OgrestaDugometražni igrani film ‘S one straneZrinka Ogreste osvojio je tri nagrade na 44. međunarodnom filmskom festivalu – FEST, koji se održao u Beogradu od 26. veljače do 6. ožujka 2016. godine. Nagradu je osvojila i Lana Barić, za najbolje glumačko ostvarenje za ulogu u filmu ‘Ti mene nosiš‘ Ivone Juke.
‘S one strane’ osvojio je Grand prix kao najbolja manjinska koprodukcija, a nagrada se sastoji od skulpture i 3.000 eura koji se dodjeljuju producentima filma. Žiri je naveo kako je riječ o ‘vještom i preciznom ostvarenju lišenom patetike s originalnim i uzbudljivim pristupom aktualnoj društvenoj temi koja je relevantna za cijelu regiju’.
Ogresti je pripao i Grand Prix za najbolju režiju u kategoriji manjinskih koprodukcija.
– Za vještu, preciznu i zrelu režiju koja stilski i atmosferski savršeno prati priču kao i zbog redateljskog rizika i hrabrosti koji se na kraju isplatio – naveo je u obrazloženju žiri. Također, žiri nagrade ‘Nebojša Đukelić’ za najbolji film zemalja u susjedstvu obrazložio je kako se S one strane “izdvaja po skladu zanatske kompetencije i u ovom trenutku značajne teme. Usprkos okvirnoj svedenosti primjetna je širina autorskog zamaha. Srpsko hrvatski spoj funkcionira zanimljivo i potentno a film donosi i intrigantnu žanrovsku implikaciju”. Nagrada „Nebojša Đukelić“ sastoji se od diplome i 5.000 eura u uslugama produkcije.
Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji manjinskih koprodukcija osvojila je Lana Barić za ulogu u filmu Ti mene nosiš Ivone Juke. Žiri ju je nagradio “za glumačku interpretaciju kojom je dala dodatnu dimenziju liku, upotpunila ga i učinila živim i uvjerljivim”.
Spomenimo i da je manjinska hrvatska koprodukcija ‘Dobra žena’ osvojila dva priznanja: kao najbolji film nacionalnog programa po izboru Politike (nagrada ‘Milutin Čolić’) te za najbolju žensku ulogu za Mirjanu Karanović, ujedno i redateljicu filma. Najboljim filmom međunarodnog natjecateljskog programa proglašen je ‘Dnevnik jedne tinejdžerke’ u režiji Marielle Heller, a najboljim filmom u programu Srpski film proglašen je ‘Vlažnost’ u režiji Nikole Ljuce.
Na 44. izdanju FEST-a prikazano je ukupno osam hrvatskih filmova, među 110 filmova podijeljenih u 12 programskih cjelina.

Foto: Press