fbpx

‘Hod po rubu, s Ivicom’ – Gordana Gadžić u Gliptoteci HAZU

Zagreb…

Promocija raskošne monografije ‘Hod po rubu, s Ivicom’ Gordane Gadžić u Gliptoteci HAZU

Gordana Gadžić, Ivica VidovićJučerašnjim projekcijama filmova ‘Kad čuješ zvona‘ i ‘Fine mrtve djevojke‘, započeli su u Zagrebu dani posvećeni sjećanju na glumačkog velikana Ivicu Vidovića. Vrhunac događanja očekuje se sutra, u subotu 21. travnja, točno u podne u Gliptoteci HAZU, Medvedgradska 2 – promocija monografije ‘Hod po rubu, s Ivicom‘ čiji su suizdavači Teatar Rugantino i Školska knjiga d.d.
Na promociji će, ovu tekstualno i vizualno raskošnu monografiju o Ivici Vidoviću, predstaviti urednica i autorica monografije Gordana Gadžić, koja joj je posvetila pet godina intenzivnog rada. O ovom iznimnom djelu, neklasične monografske forme, govorit će i predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige dr. sc. Ante Žužul kao i dramaturg i kazališni kritičar Hrvoje Ivanković koji je o ‘Hodu po rubu, s Ivicom’ izjavio:
Gordana Gadžić– Knjiga prati životni i profesionalni put jednog od najvećih hrvatskih dramskih umjetnika novijeg doba, Ivice Vidovića. Podijeljena je u četiri tematske cjeline u kojima se, u širem kontekstu kulturnih, društvenih i političkih gibanja na prostoru nekadašnje Jugoslavije, obrađuju različita razdoblja Vidovićeve karijere kazališnog, filmskog i televizijskog glumca. Uz uvodni tekst urednice monografije te autorske prinose tridesetak uglednih književnika, novinara te kazališnih i filmskih praktičara i teoretičara, knjiga donosi i niz intervjua s Ivičinim partnerima, suradnicima i prijateljima, kao i brojne fragmente posvećenih mu novinskih zapisa, feljtona, sjedanja i izjava.
Uz njihove tekstualne doprinose monografiji, osvrte na promociji dat će akademik Boris Senker, filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec, dramski pisac Davor Špišić i književnik Miljenko Jergović, autor sjajnog predgovora monografije. Ulomke iz monografije će čitati Franjo Kuhar i Dubravka Miletić te za sam kraj – Filip Vidović, sin Ivice Vidovića i Gordane Gadžić, nasljednik velikog glumca, čiji je streloviti glumački uspon već započeo. Posjetitelji će osim za promociju u posebno pripremljenim video materijalima, u Gliptoteci moći uživati i u razgledavanju izložbe s četrdesetak kazališnih fotografija s Ivicom Vidovićem.

Foto: Press