fbpx

Serija Rijeke Hrvatske u 10 nastavaka

Od idućeg utorka na HTV2 Rijeke Hrvatske

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 19. listopada 2021. godine na Drugom programu (HRT- HTV2) u terminu od 18.45 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Rijeke Hrvatske.

Rijeke Hrvatske

Ponekad se čini kako nedovoljno poznajemo ljepotu i bogatstvo naših rijeka i jezera. Autor putopisnog serijala Rijeke Hrvatske Stipe Božić vodi nas po značajnijim hrvatskim rijekama, roneći u izvorima, ploveći u kanuima, hodajući divljim kanjonima krških ljepotica ili leteći iznad ravničarskih rijeka Slavonije.

Rijeke Hrvatske

Serija Rijeke Hrvatske u 10 nastavaka govori o vodenom bogatstvu s kojim naša zemlja raspolaže, bogatstvu od oko 45 milijardi m3 obnovljive pitke vode ili 9500 m3 po stanovniku.

Zato je Hrvatska, u odnosu na druge krajeve svijeta, bogata vodom. Čini se kao da vode nikada neće nestati te da će ona i dalje napajati, graditi i razgrađivati kao što je činila milijunima godina prije.

Unatoč tome treba imati na umu tvrdnje stručnjaka koji upozoravaju da nam, iako je Zemlja “Vodeni planet”, svejedno prijeti nestašica kvalitetne pitke vode.

Prva epizoda serije Rijeke Hrvatske istražuje Koranu, koja počinje ispod jednog od 16 plitvičkih jezera i jedna je od najzanimljivijih hrvatskih rijeka. Stipe Božić s ekipom snimatelja pratio je njezin 134 kilometra dugi i vrludavi tok sve do Karlovca, gdje je njezino ušće u Kupu.

Snimalo se i u Nacionalnom parku Plitvička jezera, ljeti i zimi. Zatim Drežnik grad i Rastoke kod Slunja, gdje još žive mlinari koji se prisjećaju starih dana.

Foto: Press