fbpx

Adel i Mara – o nesretnoj ljubavi dvoje mladih

Zagreb…

Adel i MaraČetveročinska opera Adel i Mara jedno je od najvažnijih djela hrvatskoga skladatelja Josipa Hatzea, a nastala je prema romantičarskom epu Bijedna Mara Luke Botića o nesretnoj ljubavi dvoje mladih Splićana. Široke melodijske linije, raspjevane arije i dramaturška napetost čine operu Adel i Mara jednom od najblistavijih djela domaćega opernog stvaralaštva što ga je za HNK u Zagrebu režirao Ozren Prohić, a izvedbama u ožujku dirigirat će Ivan Josip Skender i Luka Vukšić.
Radnja opere Adel i Mara smještena je u različitim ambijentima – splitski pazar, Marinu kuću, dvorište Adelove kuće u Klisu i samostan svete Marije u Splitu – svojom melodijskom linijom donosi atmosferu Splita, ali i kraja u gradskome zaleđu. Melodije bujna temperamenta, prštava orkestracija s elementima folklora, ali i lirski, sjetni pasaži, kao i dramatska linija djela, sve govori o majstorstvu skladatelja koji je uz dobru školu sjajno znao iskoristiti vlastitu imaginaciju i inspiraciju.
U glavnim ulogama su Adela Golac Rilović u ulozi Mare i Stjepan Franetović u ulozi Adela. U predstavi nastupaju: Siniša Štork, Neda Martić, Sonja Runje, Tamara Franetović-Felbinger, Davor Radić, Nikša Radovanović, Cecilija Car, Siniša Hapač, Tanja Ruždjak, Ivo Gamulin, Robert Palić i Dario Ćurić te zbor i orkestar Opere HNK u Zagrebu.

Predstava Adel i Mara je na programu 9., 13. i 15. ožujka 2019. godine.

Foto: Press