fbpx

Čari gitare u prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski!

Zagreb….

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Vatroslav LisinskiBio je ovo interesantni koncertni petak Zagrebačke filharmonije. U prepunoj dvorani Vatroslav Lisinski najprije je javnosti predstavljen budući šef dirigent orkestra – mladi i karizmatični maestro David Danzmayr, a potom je uslijedio koncert pod ravnanjem meastra Danzmayra na kojem je nastupila i hrvatska gitaristica svjetske reputacije Ana Vidović.
Ulaznice za koncert bile su rasprodane mnogo prije, tražilo se mjesto više – Vatroslav Lisinskifantastični umjetnici i jednako zvučan program – Počelo je Trorogim šeširom skladatelja  Manuela de Falla koji vitalnu i autentičnu folklornu tradiciju Španjolske promiče u ozbiljnu umjetnost. Nastavljeno je Joaquín Rodrigovim Conciertom de Aranjuez, jednim od najpopularnijih djela za gitaru uopće u kojem je Ana Vidović domaćoj publici dokazala zašto svojom velikom nadarenošću zauzima mjesto među elitnim glazbenicima u današnjem svijetu. Ana VidovićSkladbe de Falle i Rodriga u klasičnoj su glazbenoj literaturi vrlo popularne upravo iz razloga što polaze od španjolskog folklora upakiranog u zvuk simfonijskog orkestra. To ih je i učinilo najistaknutijim predstavnicima španjolske glazbe uopće.
U drugom djelu programa izvedene su Elgarove Enigma varijacije koje se uobičajeno karakteriziraju kao prava engleska nacionalna glazba. Preko Španjolske do Engleske, preko motiva nacionalne glazbe upakiranih u izvrsni zvuk simfonijskog orkestra, završila je ova zanimljiva koncertna večer. Mo Danzmayr s velikom je snagom i tehničkom konciznošću poveo orekstar, a za Anu Vidović se nadamo da ćemo ju češće viđati na hrvatskim koncertnim pozornicima.
Zagrebačka filharmonija nastavlja sa svojim Božićnim koncertom i Filharmonijskim balom, koji, iako tradicionalni, svake godine ponude neke nove zvuke tako odgovarajuće blagdanskom duhu i raspoloženju.

Foto: Press