fbpx

Dan sjećanja na holokaust: Projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević

Art-kino…

Srednjoškolci u Art-kinu na projekciji filma Dnevnik Diane Budisavljević: Dan sjećanja na holokaust

Dnevnik Diane BudisavljevićU sklopu programa Škola u kinu, u Art-kinu održana je projekcija filma Dnevnik Diane Budisavljević za učenike srednjih škola, uoči Dana sjećanja na holokaust. Posebnoj projekciji višestruko nagrađivanog igrano-dokumentarnog filma prisustvovala je i redateljica filma Dana Budisavljević s kojom su učenici nakon projekcije razgovarali o filmu
Ukupno 302 srednjoškolca iz Hoteljersko-turističke škole Opatija, Prve riječke hrvatske gimnazije Rijeka, Gimnazije Andrije Mohorovičića te Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka u pratnji nastavnika prisustvovalo je posebnoj projekciji igrano-dokumentarnog filma Dnevnik Diane Budisavljević, u prisustvu redateljice Dane Budisavljević, održanoj s ciljem dodatne senzibilizacije srednjoškolaca o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i pomaganja potrebitima, putem filmskog medija, naročito u kontekstu Dana sjećanja na holokaust.
Dnevnik Diane BudisavljevićProšlogodišnji laureat Pulskog filmskog festivala, koji i dalje skuplja nagrade (posljednja u nizu glavna je nagrada na Jeruzalemskom židovskom filmskom festivalu početkom ove godine), u igrano-dokumentarnoj formi donosi priču o zagrebačkoj humanitarki i socijalnoj aktivistkinji Diani Budisavljević koja je tijekom Drugog svjetskog rata organizirala akciju spašavanja i zbrinjavanja srpske djece iz ustaških logora.
Nakon projekcije filma uslijedio je razgovor zainteresiranih učenika i nastavnika s Danom Budisavljević, prvom autoricom nagrađenom Velikom Zlatnom arenom za najbolji film. Redateljica je s učenicima podijelila vlastite dojmove oko filma – zašto ga je snimila, kako je tekao proces snimanja i što joj znače mnogobrojne nagrade i priznanja te polemike koje je u društvu film pokrenuo.
Povodom Dana sjećanja za holokaust film Dnevnik Diane Budisavljević ovog je mjeseca već prikazan i za učenike Ekonomske srednje škole i Strojarsko brodograđevinske škole, a u utorak, 28. siječnja, u Art-kino pristižu učenici osnovnih škola Škurinje, Srdoči, Ivan Matetić Ronjgov i Nikola Tesla. Na sam Dan sjećanja, 27. siječnja u 18 sati, za širu javnost održava se večernja projekcija filma, s početkom u 18 sati.
Projekt Škola u kinu već jedanaestu godinu zaredom djeluje kao nadopuna nastavi medijske kulture u riječkim osnovnim školama s ciljem osvješćivanja, promicanja i razvoja filmske kulture kod djece i mladih.

Foto: Press