fbpx

Filmaši u Cannesu pozvali građane da glasuju na europskim izborima

Cannes…

FilmašiFilmaši iz cijele Europe i svijeta, u utorak su u Cannesu, u kojem se trenutno održava 72. izdanje prestižnog istoimenog festivala, predstavili Manifest za glasanje (Call to Vote Manifesto) s kojim su građane Europske unije pozvali da izađu i glasaju na izborima za budući sastav Europskog parlamenta koji se diljem zemalja članica Unije održavaju od 23. do 26. svibnja.
Manifest su na svečanom predstavljanju ispred Centra za umjetnost La Malmaison, javno pročitali francuska redateljica Céline Sciamma i hrvatski redatelj Hrvoje Hribar, i to u ime Federacije Europskih redatelja. U Manifestu je istaknuta važnost predstojećih izbora, a u njemu između ostalog stoji: „Slobodna i demokratska Europa također je i Europa slobode mišljenja i djelovanja i naša je dužnost obraniti je od rasta ekstremizma, ali i svakog pokušaja umanjivanja važnost kulture, jednog od osnovnih stupova same Unije.“
Manifest je potpisalo više od 500 osoba iz filmskog svijeta uključujući redatelje/ice i glumce/ice kao što su Wim Wenders, Agnieszka Holland, Luc i Jean-Pierre Dardenne, Pawel Pawlikowski, Costa Gavras, Julie Delpy, Stephen Frears, Ralph Fiennes, i mnogi drugi. Osim Hrvoja Hribara, u ime DHFR-a potpisali su ga i hrvatski redatelji Dalibor Matanić i Zrinko Ogresta.

Foto: Press